După ce au fost descoperite sub vechile ziduri ale orașului Vianen, cele 82 de schelete au fost studiate de April Pijpelink, specializată în antropologie. Ea a stabilit că majoritatea celor au fost îngropați în acest mormânt comun erau bărbați, cu excepția a patru femei, relatează observatornews.ro
De ce au murit acești soldați?
Mostrele prelevate de la șase schelete recuperate din această groapă comună au indicat faptul că doi proveneau din Cornwall, unul dintr-o zonă urbană a Angliei, doi din Olanda cu posibile origini englezești și unul din Germania.
Soldații au fost tratați într-un spital de campanie înființat în apropierea castelului Batestein din Vianen. Dat fiind faptul că scheletele au fost găsite în aceeași groapă și indicau faptul că au murit de o cauză comună, prelevarea mostrelor de la doar șase schelete a fost suficientă.
Au existat două războaie în Olanda secolului al XVIII-lea, dar doar în unul au participat soldați britanici: campania din Flandra (1793-95) împotriva Franței. Soldații germani din Hessen și Hanovra au luptat alături de englezi în timpul acestui conflict. Aceasta a fost prima confruntare armată între Franța post-revoluționară și puterile europene, printre care Marea Britanie, Rusia, Prusia, Spania, Țările de Jos și Austria.
Cercetătorii cred că soldații au fost tratați într-un spital de campanie stabilit la mică distanță de linia frontului. În plus, ei sunt de părere că condițiile proaste în care erau îngrijiți au dus la moartea acestora.
Vârsta medie a victimelor adulte a fost de aproximativ 26 de ani, deși unii dintre cei care au murit erau doar adolescenți. Aproximativ 60% au prezentat urme ale uneia sau mai multor infecții care au avut o singură cauză – bacteriile pneumococice, concluzionează cercetătorii.
Trăiau în condiții foarte precare, toți au avut o copilărie grea, marcată de malnutriție și muncă grea. Deja și-au distrus spatele făcând muncă grea (n.r când au ajuns pe front), a declarat Hans Veenstra, arheolog.