volumul ”brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie” va fi lansat miercuri la sibiu

Miercuri, 18 mai 2022, la ora 10:00, în Sala Multimedia din Casa Albastră, va avea loc lansarea volumului Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie avându-le autoare pe Raluca Maria Frîncu și Raluca Maria Teodorescu.

volumul ”brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie” va fi lansat miercuri la sibiu

Volumul, apărut sub egida editurii Muzeului Național Brukenthal și finanțat de Forumul Democrat al Germanilor din România, este o sinteză laborioasă realizată de două dintre muzeografele din cadrul secției Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu. Lucrarea surprinde aspecte inedite și valoroase din pasiunea de colecționar a fondatorului muzeului sibian: colecțiile Muzeului Național Brukenthal și documente de arhivă din cadrul Arhivelor Naționale Sibiu.

Lucrarea își propune aducerea în prim plan a personalității, a pasiunilor și moștenirii baronului Samuel von Brukenthal. În mod simbolic pentru aniversarea a 300 de ani de la nașterea sa, moment aniversat în anul 2021, au fost alese 300 de piese (obiecte și documente) care au aparținut Baronului sau care reflectă activitatea sa.

Importante în a surprinde spiritul epocii și rolul lui Samuel von Brukenthal în dezvoltarea Sibiului și a Transilvaniei sunt și mărturiile călătorilor străini care au vizitat orașul, palatul și colecția sa.

Astfel, italianul Domenico Sestini scria: ,,Dacă acest bărbat își va duce la îndeplinire înaltele scopuri, cred că va putea fi numit, în mod legitim, geniul Daciei. Astfel, Sibiul ar deține o bibliotecă bogată, o colecție de tablouri, un muzeu de istorie, o grădină botanică, dacă planurile și lăudabilele intenții ale acestui strălucit Mecena se vor împlini.”
Lăsăm astfel volumul de față să vorbească despre împlinirea frumoaselor previziuni ale călătorului italian.

Lansarea de carte va fi urmată de ianugurarea spațiului educativ Brukenthal Kids realizat de Muzeul Național Brukenthal în Casa Albastră cu sprijinul Fundației KeepGiving Sibiu.

În acest sens, Alexandru Constantin Chituță, inițiatorul proiectului a afirmat: ,,Avem bucuria de a inaugura un nou spațiu foarte necesar la Muzeul Național Brukenthal ce va fi destinat activităților educative. Muzeul are și o importantă latură educativă. Trebuie să susținem și să investim în educația copiilor de astăzi, viitorul de mâine. Acest spațiu pus la dispoziție de Muzeul Național Brukenthal a fost realizat prin colaborarea și prietenia cu Andreea Miron și Fundația Keep Giving, cărora le mulțumim.”

Ultima oră

Comentariul meu

Publică