Grupul Expats Sibiu, creat în 2010 de britanicul Norman Frankel, a strâns o comunitate de peste 500 de străini din toate colțurile lumii stabiliți la Sibiu sau veniți în vacanță.
Scopul grupului este ca persoanele venite la Sibiu să socializeze, să împărtășească idei și să creeze prietenii. Prin intermediul acestui grup oameni veniți din Polonia, Bolivia, Olanda, Ucraina, Marea Britanie, Israel, Canada și Islanda pot să stea toți la o terasă din centrul Sibiului.
Peste 500 de persoane din toată lumea, înscrise în grup
Grupul a fost înființat de britanicul Norman Frankel pentru a le permite celor din străinătate sau celor care se întorc acasă să aibă un loc unde să se întâlnească, să comunice și să obțină ajutor, sprijin și răspunsuri la întrebările frecvent adresate atunci când te afli într-o țară diferită de cea cu care ești familiarizat.
„Grupul s-a format în 2010 când trei dintre noi ne-am adunat inițial. Astăzi comunitatea este de peste 500 de persoane, din 37 de țări diferite și se întâlnesc în mod regulat lunar în subgrupuri pentru o plimbare, jocuri de societate și alte activități. Comunitatea a fost cu siguranță receptivă deoarece întâlnirile noastre lunare actuale atrag 50-60 de persoane. Provocarea noastră este acum să găsim restaurante suficient de mari pentru a găzdui un grup atât de mare”, spune Norman Frankle, fondatorul grupului Expats.
Sibienii vor să socializeze cu persoane din alte țări
În fiecare lună persoanele înscrise în grup își dau întâlnire la un restaurant din oraș, în prima zi de joi din lună, la ora 19:00. De când a început pandemia, printre cei care s-au înscris în grup au fost vizitatori pe termen scurt sau persoane care cer sfaturi din partea comunității prin intermediul grupului Expats-Sibiu.
„De-a lungul timpului, scopul grupului s-a menținut, însă sunt și persoane din România care s-au înscris pentru a cunoaște oameni noi în timp ce se stabilesc la Sibiu. Fiind din țară, deseori își găsesc prieteni comuni și apoi părăsesc grupul, dar mai mulți sunt cei care vin la întâlniri în mod regulat să se bucure de companie și conversație”, spune Norman Frankle.
Expații se implică activ în comunitatea locală. Mulți ajută persoanele din Ucraina stabilite în Sibiu, iar alții ajută grupurile de turism.
Cele mai populare întrebări și momente memorabile
Cele mai populare întrebări care se pun pe grup sunt cele despre medici și stomatologi vorbitori de limba engleză și care sunt cele mai bune baruri și cluburi. De asemenea, școlarizarea este un subiect despre care se vorbește mult pe grup. Tot mai mulți oameni caută grădinițe și, mai ales, grădinițe cu predare în limba engleză.
„Cel mai memorabil moment care a avut loc de la înființarea grupului a fost când doi tineri din Uzbekistan care locuiau în Sibiu s-au întâlnit la bar. Și-au dat seama că amândoi au studiat la aceeași universitate în țara natală, dar niciunul nu știa că celălalt locuiește în Sibiu”, spune fondatorul grupului.
În urma unei analize, Norman Frankle consideră că 1/3 sunt expați în adevăratul sens al cuvântului, 80% dintre ei venind din cauza serviciului sau se întâmplă ca soția să fie româncă, iar atunci se mută în Sibiu. Aproximativ 1/3 expați sunt români care au locuit mai mult de cinci ani într-o altă țară, iar acum se întorc acasă. Din grup mai fac parte oameni din diferite zone ale României care s-au stabilit recent în Sibiu și 20% sunt persoane aflate în vacanță sau care profită de oportunitatea de a lucra de acasă.
La cea mai recentă întâlnire au fost prezenți oameni de peste 14 naționalități diferite, mulți din țări europene, dar și din SUA, Canada, Brazilia, Peru, Mexic, Mozambic, Coreea de Sud, India.
Grupul Expats Sibiu prin ochii turiștilor americani Warren și Julie
Doi turiști americani Warren și Julie consideră că grupul Expats Sibiu a fost foarte folositor pentru a afla informații despre zonă, costuri și pentru a cunoaște oameni noi, dispuși să socializeze cu persoane străine.
„Aceste grupuri sunt foarte utile pentru a cunoaște o zonă, costurile și pentru a-ți face prieteni noi. Ne place întotdeauna să cunoaștem populația locală, dar marea majoritate au deja prieteni și o viață de familie, prin urmare au mai puțin timp pentru a socializa cu străinii. Când ești străin într-o țară nouă, vrei să îți faci prieteni cu care să împărtășești experiențe și este mai ușor să intri în cercurile sociale ale expaților decât cu localnicii. De multe ori localnicii se alătură grupurilor de străini pentru a practica engleza sau pentru că doresc să cunoască străinii care vin să le viziteze orașul”, spune cuplul.
Următoarea întâlnire lunară va avea loc joi, în 2 iunie, la Restaurantul Izi D’oro.