Proiectul clădirii de birouri de pe Xenopol, blocat - „Ar fi un precedent care va genera ocuparea excesivă a centrului”
Sursa: Google Maps

Proiectul pentru construirea unei clădiri de birouri în centrul istoric al Sibiului, pe strada Xenopol, a fost blocat de consilierii locali în ședința de joi. Această construcție, fix în buricul orașului, a ridicat o serie de nemulțumiri încă de când se afla în faza de dezbatere publică. Mai mulți sibieni, oameni care locuiesc în imobilele din imediata vecinătate, dar și Mitropolia Ardealului au avut comentarii față de proiect.

Proiectul clădirii de birouri de pe Xenopol, blocat - „Ar fi un precedent care va genera ocuparea excesivă a centrului”

„Comisia de Urbanism, analizând documentația care însoțește proiectul propune aviz nefavorabil”, a anunțat președintele ședinței Consiliului Local înainte de a supune la vot proiectul consilierilor.

Imediat după, doi sibieni care locuiesc în imobilul de care clădirea de birouri ar fi urmat să fie lipită, le-au prezentat consilierilor locali motivele pentru care consideră că această investiție nu va fi benefică. Flavia Doboși, de exemplu, a precizat că un vot favorabil pentru acest proiect ar crea un precedent care va genera ocuparea excesivă a puținelor spații libere din centrul istoric.

Proiectul clădirii de birouri de pe Xenopol, blocat - „Ar fi un precedent care va genera ocuparea excesivă a centrului”

„În numele sibienilor, locuitorilor ai centrului istoric, dar și al meu, vreau să spun că un vot favorabil creează un precedent care va genera ocuparea excesivă a puținelor spații libere a centrului istoric. (…) Centrul e vizitat de foarte multă lume, sunt admirate clădirile, acoperișurile cu ochi, arhitectura zonei centrale, ca atare vin ca glasul unui simplu cetățean cu o rugăminte”, a spus sibianca. Mai mult, ea a precizat că ar fi nevoie, mai degrabă, de spații verzi în centru, fiindcă ele sunt puține, de la Gară și până în Parcul Astra. „Ne exprimăm doleanța de a păstra terenurile, puține, curțile interioare, libere de orice edificare imobiliară”.

Sibianca a mai spus că, dacă pentru inițiatori acest proiect are o miză și o anvergură, iar pentru alții este o mare investiție, spațiul respectiv pentru ea este „acasă”. Clădirea învecinată, de care s-ar lipi practic clădirea de birouri, deși nu este monument istoric, datează de peste o sută de ani. O dată cu ridicarea unui nou imobil, aceasta ar putea fi afectată. „Nu e monument istoric, dar este atestate cadastral de peste o sută de ani, în stare perfectă de existență, fiind conservată de noi. Este în stare bună, dar construită cu materialele epocii, înainte de 1921, când e prima dată atestată cadastral. În acest sens, avem două mari îngrijorări reale: afectarea fundației clădirii și a structurii de rezistență a calcanului imobilului, atât în perioada de construcție, cât și după, pentru că terenul are o suprafață mică pentru ce se dorește. Pe de altă parte, se dorește existența unui culoar de vizibilitate către Catedrală, drept pentru care edificiul se dorește a fi lipit de imobilul de pe strada Xenopol numărul 18 și din acest motiv avem serioase îngrijorări cu privire la structura de rezistență a ceea ce eu numesc acasă. În al doilea rând, imobilul nostru are două curți de lumină, una spre partea interioară și alta pe calcanul principal unde sunt ferestrele băilor și cămărilor. Nu se vorbește deloc în proiectul propus despre asta și despre faptul că această curte de lumină va fi obturate. Practic, nu vor mai fi luminate băile și va fi imposibil de aerisit”, a spus Flavia Doboși.

Proiectul clădirii de birouri de pe Xenopol, blocat - „Ar fi un precedent care va genera ocuparea excesivă a centrului”

Un alt locatar a precizat că, în trecut, respectivul teren făcea parte din curtea grădiniței nr. 16. „Nu știu cum a fost istoricul acestui teren, dar cândva era curtea grădiniței. Îi auzeam pe copii și nu ne deranja. Acum grădinița nu mai are acel teren, iar copiii sunt închiși opt ore, curtea fiind betonată. Ar fi poate o idee bună dacă s-ar reface ca zonă verde și predat terenul grădiniței”, a spus locatarul.

După ce sibienii și-au exprimat nemulțumirile față de proiect, consilierul local din partea USR, Raul Apostoiu, și-a spus punctul de vedere, mai ales că proiectul a primit aviz negativ. „Se creează un precedent periculos pentru Sibiu. Avem obligația morală să conservăm patrimoniul local. Există oportunități de construire de clădiri de birouri în afara centrului istoric”, a spus acesta.

Proiectul a primit doar patru voturi „pentru” și trei abțineri, astfel că a fost respins.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Totusi ceva pozitiv din primaris Sibiu , ca de cind tanti Fodor a preluat asa zisa conducere s-a schimbat aproape totul in Sibiu in negativ, dar la ce te poti astepta de la juristi ?