Părinții elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „A. Șaguna” consideră că sandwich-urile pe care le primesc zilnic nu ajung altundeva decât la câini sau la gunoi din cauza ingredientelor care sunt prea puține pentru a alcătui o masă.
Un sandwich conține: piept de pui, o felie de cașcaval, roșii, castraveți și ardei, însă în cantități foarte mici. Până nu demult salata verde a fost scoasă din sandwich pentru că părinții au sesizat melci.
Directorul Colegiului Pedagogic susține că un sigur părinte a făcut o sesizare referitoare la salată, în urma căreia s-au luat măsuri, înlocuind-o cu roșii și castraveți. De asemenea, consideră ca sandvich-urile sunt sărăcăcioase din cauza sumei de bani alocate de guvern.
„A fost un sigur părinte care a făcut o sesizare și am cerut firmei să nu mai pună salată, ci roșii și castraveți. Sunt sărăcăcioase pentru că programul guvernamental „Masă Caldă” alocă suma de 10 lei pentru fiecare elev, sumă în care sunt incluse toate, inclusiv transportul. Vă dați seama că într-un sandvich care costă 5, 30 lei nu se pot pune foarte multe. Într-adevăr arată sărăcăcios, încercăm să fie în fiecare zi altceva, încercăm tot posibilul ca să le placă elevilor și să le mănânce”, spune Mihaela Filip, directorul Colegiului Pedagogic „A. Șaguna”.
Compania care furnizează mâncarea – „Noi respectăm gramajele întru totul”
Directorul companiei Milion Trade care se ocupă de prânzul elevilor de la Colegiul Pedagogic consideră că a respectat gramajul, iar referitor la salată spune că se spală, iar în unele cazuri a fost scoasă pentru a nu mai exista nemulțumiri.
„Noi respectăm gramajele întru totul. Folosim 20 de grame de cașcaval, chiflă care are 90 de grame, piept de pui la același gramaj și legume. În alte zile sunt și sandwich-uri cu salam și totul se taie la 20 de grame și legumele aferente, 20 de grame din fiecare. Gramajele au fost stabilite de către autoritatea contractantă, iar noi o respectăm. Fiecare sandwich trebuie să aibă 150 de grame și costă 5 lei, maxim 5, 30. Până acum nu am mai avut probleme, iar când folosim salată o spălăm, dar au fost cazuri în care s-a renunțat cu totul la ea”, spune administratorul firmei Constantinescu Eduard.
Opinia nutriționistului – „Dacă s-ar dubla cantitatea legumelor și a puiului, ar reprezenta o masă echilibrată”
Pentru a înțelege dacă un sandwich de acest gen poate reprezenta o masă pentru elevi, am vorbit cu un nutriționist din Sibiu, Andreea Pavel care și-a exprimat opinia în acest sens.
„Datorită varietății ingredientelor, pe lângă aportul de carbohidrați, avem și proteine (din alimentele de sursă animală) și vitamine din legume. Dacă s-ar opta pentru o chiflă preparată într-un raport de 1:1 din făină albă și făină integrală, s-ar mai adăuga două, trei bucățele de pui și dublă cantitatea de roșii și castraveți sandwich-ul ar reprezenta o gustare, sau chiar o masă sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutrițional”, spune nutriționistul.
Aceste sandwiciuri se pregatesc in Predeal, cu o zi inaintea livrării. Stau in vreo magazie, livrate cu un camion prapadit. Nu vreau sa ma gândesc cine si cum le prepara. Bleah! A doua zi sunt cleioase si legumele vestejite. Chiar nu e nicio firma care poate face gustări pentru copii? Cu siguranță este dar SC Milion Trade a dat spaga mai mare la licitație, ce nu e clar??
Această firmă nu respectă normele stabilite în contract. Poate se sesizeaza Primăria, DSP ul.