avocată din sibiu, câștigătoare a unui concurs național cu o propunere de digitalizare a justiției –„dosarul electronic a devenit un prieten de nădejde al avocatului”

Vineri, 10 iunie 2022, Uniunea Națională a Barourilor din România a anunțat câștigătorii concursului cu tema ,,Avocatura azi. Tendințe și perspective”, destinat tinerilor avocați până în 35 de ani. Câștigătoarea concursului este o tânără din Sibiu, Teodora Parolea-Moga, avocat în Baroul Sibiu. Lucrarea câștigătoare a fost intitulată „Scurte considerații privind impactul digitalizării asupra sistemului judiciar românesc și nevoia de adaptare a profesiei de avocat la noile tehnologii” și a punctat impactul pe care l-a avut digitalizarea asupra sistemului de justiție odată cu restricțiile impuse de pandemia Covid-19.

avocată din sibiu, câștigătoare a unui concurs național cu o propunere de digitalizare a justiției –„dosarul electronic a devenit un prieten de nădejde al avocatului”

În lucrare se prezintă viziunea sa asupra modului în care digitalizarea se oglindește în actele de justiție și, implicit, în profesia de avocat, precum și provocările cărora trebuie să le facă față un avocat în acest context.

„Regăsim digitalizarea în tot ceea ce ne înconjoară, în toate domeniile și activitățile la care luăm parte. Astfel, era inevitabil ca impactul noilor tehnologii să nu se răsfrângă și asupra sistemului judiciar, venind cu o serie de beneficii și provocări cărora trebuie să le facă față toți participanții actului de justiție, inclusiv noi, avocații”, menționează Teodora în lucrarea sa.

Odată cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2, care a condus la implementarea a nenumărate restricții, au avut loc diverse schimbări în ceea ce privește actul de justiție, simțindu-se, totodată, o nevoie de accelerare a procesului de digitalizare. În majoritatea instanțelor de judecată de pe teritoriul țării noastre, pentru a se limita răspândirea virusului, au fost luate o serie de măsuri mai mult sau mai puțin drastice. Accesul în sălile de judecată a fost limitat, consultarea dosarelor se putea realiza doar în baza unei programări, cauzele au fost repartizate în diferite intervale orare, iar comunicarea cu sistemul judiciar s-a realizat preponderent prin intermediul poștei electronice.

Teodora consideră că cele mai importante modificări implementate cu ajutorul inteligenței artificiale, aduse sistemului judiciar , care s-au reflectat și asupra profesiei de avocat sunt: implementarea dosarului electronic, comunicarea digitală a actelor de procedură, utilizarea videoconferințelor, comunicarea online cu clienții, verificarea soluțiilor prin intermediul portalului de justiție, platformele online de intermediere, și altele.

Dosarul electronic – „Prieten de nădejde” în perioada pandemiei

„În ceea ce privește aspectele pozitive, datorită implementării sistemului dosarului electronic, vechile obiceiuri au început să dispară, întrucât înscrisurile dintr-un dosar pot fi accesate din orice loc, în orice moment, dacă ai la îndemână un dispozitiv inteligent. Dosarul electronic a devenit un prieten de nădejde al avocatului, fiind eliminată necesitatea alocării unor resurse de timp necesare deplasării fizice la instanță pentru studiul fizic al dosarului, ajutând totodată la o comunicare rapidă între instanță și justițiabil/avocat”, punctează Teodora.

Ca și aspect negativ, aceasta a menționat faptul că, uneori, documentele din dosarul de urmărire penală nu sunt scanate și încărcate în spațiul virtual, deoarece, întrucât factorul uman este cel care procedează la scanarea documentelor, caracterul complet sau incomplet al înscrisurilor încărcate, precum și scanarea rapidă sau cu întârziere depind tot de omul din spatele calculatorului.

„Având în vedere volumul mare al dosarelor, uneori nu sunt încărcate toate documentele, doar rechizitoriile”, spune Teodora.

Comunicarea înscrisurilor prin intermediul poștei electronice – metodă rapidă și fără costuri

O altă soluție avută în vedere de instanțe, în vederea limitării contactului fizic, în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, a fost comunicarea prin intermediul poștei electronice (e-mail).

Ceea ce în timpul pandemiei era o soluție preferată pentru a se limita contactul fizic, în unele cazuri fiind obligatorie comunicarea prin e-mail, după relaxarea restricțiilor transmiterea electronică a documentelor a devenit o posibilitate a justițiabililor, a avocaților și a celorlalți participanți la actul de justiție. În prezent, transmiterea documentelor nu mai este limitată la utilizarea poștei obișnuite, ci se poate realiza mult mai ușor, prin intermediul poștei electronice. Comunicarea digitală este accesibilă, rapidă și ieftină. Nu mai este nevoie să te deplasezi la un oficiu poștal sau la sediul unei societăți de curierat, întrucât înscrisurile pot fi trimise de oriunde te-ai afla”, scrie Teodora în lucrarea sa.

Totodată, aceasta menționează pentru Ora de Sibiu că nu orice persoană poate avea acces la aceste documente, în caz că, din eroare, documentele sunt trimise către o adresă de e-mail greșită, neputând fi accesat decât prin intermediul unei parole sau cu confirmare prin SMS.

Audierile prin intermediul videoconferinței – tot mai utilizate

Audierea prin intermediul videoconferinței a devenit des utilizată, preponderent în procesul penal, pentru a se limita contactul direct dintre judecător, procuror, grefier, avocat, pe de o parte, și justițiabili, pe cealaltă parte. Cel mai frecvent ne întâlnim cu videoconferința în cazul în care inculpații/condamnații sunt privați de libertate și se regăsesc fie în centrele de reținere și arest preventiv, fie în penitenciare și se urmărește stabilirea unei conexiuni fără a mai fi necesară deplasarea acestora la sediul instanței.

Această metodă a fost ideală pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, însă s-au remarcat și alte beneficii. Prin utilizarea videoconferinței nu se mai procedează la deplasarea deținutului, fiind economisite diverse resurse, precum combustibilul și forța de muncă reprezentată de personalul calificat ce ar trebui să însoțească persoana vizată. Un aspect negative ar putea fi reprezentat de faptul că nu de fiecare dată conexiunea realizată este excepțională, putând fi purtată o discuție fără întreruperi sau dificultăți de comunicare.

Avocatura în contextul digitalizării

În ultima perioadă, digitalizarea și inteligența artificială au influențat relațiile de muncă, în foarte multe sectoare de activitate. Printre inovațiile ultimilor ani se regăsește și munca prin utilizarea platformelor digitale. Platformele digitale reprezintă practic aplicații mobile sau site-uri unde oferta se întâlnește cu cererea de servicii, fiind întâlnite în mai multe domenii de activitate, inclusiv în domeniul juridic. În ceea ce privește piața avocaturii, platformele online reprezintă un beneficiu atât pentru avocații care sunt înregistrați, cât și pentru persoanele care au nevoie de consultanță juridică online, oferind noi oportunități pentru ambele părți.

Aceasta concluzionează lucrarea în ideea că impactul noilor tehnologii nu reprezintă sfârșitul profesiei de avocat, digitalizarea ajutând la amplificarea și simplificarea factorului decizional uman și nicidecum la înlocuirea acestuia de o mașinărie sau un sistem.

„Nu cred că se impune înlocuirea judecătorilor sau procurorilor cu roboți, nu ar fi în regulă, deși unele cauze nu sunt atât de complexe, trebuie să existe o persoană care să verifice dacă faptele sunt reale. Se poate ajunge aici într-un viitor apropiat, dar nu în toate cazurile. Mai ales în materie de dreptul familiei, un robot nu poate să judece cauza, contează și partea umană, trebuie să judecăm și în spiritul legii, nu doar în litera legii”, punctează Teodora Parolea-Moga, avocat stagiar în cadrul Baroului Sibiu.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Toate bune si frumoase,dar ce ramane din profesia de avocat,termen care vine din latinescul ad vocem,cu vocea,avocatul fiind vocea care apara,care sustine un om,o cauza? Facem totul electronic,distrugem contactul uman intre judecator si judecat,transformam pledoaria intr-un joc video stereotipizat? Daca asta e viitorul visat de o avocata la inceput de cariera,ii recomand sa se lase de meserie. Avocatura inseamna inteligenta,cercetare,munca in folosul clientului si al adevarului,dar si implicare,compasiune fata de client si puterea de a-i face cunoscuta apararea prin voce,in fata judecatorului,care e si el un om. Legea are si un spirit,nu doar litera,iar aplicarea legii se realizeaza corect prin conlucrarea unor oameni care se privesc si se asculta. Oameni in carne si oase,nu imagini si voci electronice.