Voucherele sociale folosite pentru chipsuri și băuturi răcoritoare - Amenzile sunt usturătoare
Inquam Photos / Octav Ganea

Era de așteptat. Românii care au intrat în posesia voucherelor sociale le folosesc din păcate pe mofturi. Aceștia cumpără orice, numai alimente nu.

Voucherele sociale folosite pentru chipsuri și băuturi răcoritoare - Amenzile sunt usturătoare

Peste 2 milioane jumătate de români sunt beneficiari ai voucherelor sociale. În urma datelor furnizate de către Ministerul Muncii, aceștia nu le folosesc pentru a-și procura alimente. Ei cumpără chipsuri și băuturi răcoritoare din banii dați de stat, dar și alte produse care nu-și văd rostul în această campanie, din banii contribuțiilor noastre la stat, relatează redacție.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi este destul de dezamăgit și a vorbit despre acest comportament deplasat al românilor: 

„Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective”, a spus ministrul Muncii.

Valoarea voucherelor sociale se ridică la suma de 250 de lei, bani pe care un beneficiar îi primește din două în două luni, până la finalul acestui an. 

Suma are drept scop procurarea necesarului alimentar, pentru a avea un trai decent de zi cu zi, nu pentru alte achiziții, fie ele și de ordin alimentar ( de exemplu chipsuri) De exemplu, poți cumpăra pâine, lapte, ouă dar chipsurile nu sunt o necesitate, la fel și băuturile răcoritoare. Beneficiarii au și dreptul de a le folosi să cumpere mese calde la cantine sau alte unități de alimentație publică.

Amenzi vor fi usturătoare 

„Vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani e sancționată cu amendă între 7.650 lei și 10.200 lei, iar firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor vor fi și ele amendate cu o sumă mare, respectiv o amendă situată între 7.650 lei și 10.200 lei.

În aceeași ordine de idei, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin riscă amenzi între 10.200 și 17.650 lei.

Nu în ultimul rând, firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile vor fi cel mai aspru sancționate, cu amendă de 35.700 de lei”, relatează playtech.ro

Ce trebuie să faci dacă ai nevoie de voucher social, dar nu ai primit

„Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări”, explică autoritățile guvernamentale.

Ultima oră

Comentariul meu