În urmă cu o lună pescarii care frecventează lacurile Șopa au sesizat o problemă legată de aspectul peștilor, care păreau a suferi de o boală. În urma analizelor realizate la un laborator de specialitate, s-a demonstrate că peștii au contactat o baterie numită Aeromonas Sobria.
În fotografiile făcute de pescarii din zonă pot fi sesizate mai multe eczeme sub solzii peștilor, sub forma unor pete roșiatice. Îngrijorarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât există și persoane care consumă pește din aceste lacuri, neștiind că ar putea avea o boală care să le pună viața în pericol. Aproximativ 300 de pescari sibieni pescuiesc pe lacurile Șopa.
Pescarii din zonă spun că de mai bine de 10 ani pescuiesc în aceste lacuri, dar niciodată nu au întâlnit o asemenea situație, toate cele trei lacuri fiind afectate.
În urma analizelor de laborator, bănuielile au fost confirmate, reieșind că peștii sunt afectați de o baterie numită aeromonas sobia, care este una dintre cele mai des întâlnite bacterii care se întâlnesc în populațiile de pești din diverse sisteme de creștere.
În general, leziunile cauzate de aceste bacterii includ semne specific septicemiilor hemoragice bacteriene și necroză ulcerativă a tegumentului.
Dr. Țichindelean Șerban precizează că această bacterie apare din cauza modificărilor de PH de la nivelul apei, a dozei mari de azot de la nivelul apei sau mâlului.
„În urma analizelor de laborator s-a stabilit că peștii sunt infectați cu bacteria numită aermonas sobria, iar cauza poate fi reprezentată de modificările de PH de la nivelul apei, a dozei mari de azot de la nivelul apei sau mâlului. Am luat legătura cu Garda de Mediu și măsurile care se vor lua constau în igienizarea mâlului lacurilor, evitarea oricărei posibile surse de azot care să între în contact cu apa. Urmărim înlăturarea cauzelor favorizante”, spune Șerban Țichindelean, director DSV Sibiu.
Acesta menționează, totodată, că bacteria nu reprezintă un risc de toxiinfecție alimentară pentru persoanele care au consumat pește din aceste lacuri, însă pescarii trebuie să anunțe de fiecare dată posibilele modificări care apar la nivelul peștilor pentru a ne lua măsurile necesare.