căsătoria cu minori de la avrig, validată de instanță - sociolog: „nu putem încuraja o tradiție care încalcă drepturile cuiva”
FOTO arhivă

Judecătoria Avrig a validat căsătoria dintre doi minori de etnie romă conform „legii țigănești”. Atunci când avea 11 ani, fata a fost „dată” unui băiat care, pe atunci, avea 16 ani. După un an, aceasta a rămas însărcinată. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, fiind întocmit un dosar penal pentru act sexual cu un minor. Recent, instanța a confirmat o ordonanță de renunțare la urmărire penală emisă de către procurori în cazul adolescentului. Sociologul Gelu Duminică consideră că o astfel de tradiție care încalcă legile și drepturile omului nu trebuie încurajată menționând că, la proces, autoritățile nu au ținut cont de traumele suferite de copila devenită mamă la doar 12 ani. 

căsătoria cu minori de la avrig, validată de instanță - sociolog: „nu putem încuraja o tradiție care încalcă drepturile cuiva”

Cazul halucinant de la Avrig – Căsătorie între romi, validată de instanță

În anul 2017, fata de 11 ani a fost dată băiatului de 16 ani. Cei doi erau „promiși” de mici, conform tradițiilor. La un an distanță, copila a rămas însărcinată și, ulterior, a devenit mamă. Cazul a ajuns în fața instanței, adolescentul fiind acuzat de act sexual cu un minor. La începutul lunii iunie 2022 însă, Judecătoria Avrig a validat această căsătorie și a confirmat ordonanța de renunțare la urmărire penală a băiatului, motivând că toate evenimentele s-au produs „conform legii țigănești”. Sentința este definitivă.

DETALII PE LARG DESPRE CAZUL DE LA AVRIG, AICI

Sociolog: „Niciun vinovat, nicio pedeapsă. Despre traumele fetei nu s-a discutat”

„Părinții unei fete de 11 ani, de undeva de lângă Sibiu, au decis să <<o dea>> după un băiat de 16 ani. În numele unei <<tradiții>> care nu mai are nicio legătură cu valorile și realitățile actuale, drepturile copilului nu au contat pentru nimeni. Fata a fost <<dată>> în casa viitoarei soacre pentru a <<învăța să fie femeie>>. Nebunia însă nu se oprește aici… Conform normelor interne ale comunității locale, fata care este în grja familiei băiatului nu ar trebui să aibă contact sexual cu băiatul (viitorul soț) până la nuntă (care se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 16-17 ani). Atunci se <<joacă cămașa>>, și familia fetei este considerată <<onorabilă>>. Numai că, de data asta, la un an după ce a a ajuns în casa viitoarei soacre, fata a rămas însărcinată. Între cele două familii a început o ceartă, și familia fetei a dat în judecată familia băiatului acuzând adolescentul de viol și familia de complicitate. După un an de proces, instanța de judecată a decis că nu s-a întâmplat nimic și că totul este ok, punând totul pe seama <<tradiției>>. Niciun vinovat, nicio pedeapsă. Despre traumele fetei nu s-a discutat nici măcar în sala de judecată…”, a scris, într-o postare pe Facebook, sociologul Gelu Duminică.

„Toate drepturile copilului, încălcate. Nicio tradiție nu poate justifica asta”

Sociologul consideră că fata ar fi trebuit scoasă din mediul în care trăiește – și anume din locuința familiei băiatului căruia i-a fost promisă, iar părinții ei să fie decăzuți din drepturi. În plus, atât tânărul de 17 ani, cât și părinții lui, ar fi trebuit să sufere rigorile legii. Toate drepturile copilului au fost încălcate și nicio tradiție nu poate justifica asta.

„Pot înțelege, până la un punct, mentalitatea părinților. Au crescut <<în întuneric>> și au crezut că așa trebuie să facă. E un cerc vicios care nu se rupe de la sine, dacă cei care trebuie să intervină nu o fac cu fermitate. Nu înțeleg deloc însă Direcția pentru Protecție Copilului, biroul de asistentă socială și instanța de judecată, pentru că ei ar fi trebui să pună în aplicarea legea și să se uite la binele superior al copilului. Și să vadă că în astfel de cazuri, toate, absolut toate drepturile copilului sunt încălcate. Și că nicio <<tradiție>> nu poate justifica asta. (…) Nu putem încuraja o <<tradiție>> care încalcă legile și drepturile cuiva! Și nu putem tolera astfel de realități doar pentru că preferăm să zicem <<așa-i la ei>>, pentru că acel mod de a face lucrurile schilodește niște suflete de copii nevinovați! Care, foarte probabil, odată deveniți adulți, vor repeta același mod de a face lucrurile… Prin inacțiunea noastră, devenim complici și tăinuitori. Iar instituțiile statului fix asta au făcut!”, a mai spus sociologul Gelu Duminică.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică