Planul de tratament în radioterapie: o etapă esențială în abordarea eficientă a pacientului oncologic
MedEuropa - simulare CT

Incertitudine și o mulțime de întrebări. De aceste lucruri se lovește un bolnav recent confirmat cu o afecțiune oncologică. Până la stabilirea și începerea efectivă a tratamentului, este nevoie de suport psihologic și de empatie din partea specialiștilor cu care interacționează, dar mai ales de o abordare corectă și clară, de care pacientul să fie informat și pe care să o înțeleagă.

După preluarea cazului său de comisia multidisciplinară (tumor board) și stabilirea planului de tratament, pacientul va ști clar care este drumul pe care îl are de parcurs în funcție de scop: curativ sau paliativ. Unui pacient oncologic îi poate fi sau nu indicat tratamentul radioterapic. În cazul în care avem indicație de radioterapie, el trebuie să treacă prin ceea ce este cunoscut drept plan de tratament computerizat.

Planul de tratament în radioterapie: o etapă esențială în abordarea eficientă a pacientului oncologic
MedEuropa – camera control accelerator liniar

Principalele aspecte urmărite în planul de tratament

În elaborarea planului de tratament, vor fi urmărite o serie de aspecte, principalele fiind:

  • doza de iradiere să fie administrată, conform indicației medicului, cât mai precis, în funcție de mărimea, poziția și prelungirile tumorii;
  • organele critice sensibile la iradiere să fie protejate cât mai bine, chiar dacă se află în imediata vecinătate a tumorii. De exemplu, dacă radioterapia este necesară pentru tratarea tumorii la sânul stâng, atunci trebuie gestionată cât mai bine pentru protejarea cordului, a plămânului etc.

Planul de tratament începe cu o tomografie de simulare. Aceasta este o tomografie computerizată clasică, însă se efectuează cu ajutorul diferitelor dispozitive de imobilizare și poziționare, astfel încât pacientul să poată reproduce poziția la toate ședințele ulterioare de radioterapie. Uneori, se injectează și substanță de contrast. Imaginile astfel obținute sunt importate în TPS – „Treatment Planning System” (softul complex cu ajutorul căruia se efectuează calcului dozimetric). Scanarea CT este necesară medicului pentru a defini volumele de interes, volumul țintă pentru tratament și pentru a contura structurile sensibile din vecinătate, respectiv toate organele aflate la risc. Pe imaginile CT se definesc organele de conturat, care vor fi împărțite în organe țintă – cele care urmează să fie tratate – și organe la risc – structurile sănătoase, aflate în vecinătatea organelor țintă, care trebuie protejate în timpul radioterapiei. Aceste imagini, împreună cu conturajele efectuate de medic, sunt folosite de fizicienii medicali pentru calculul dozimetric, astfel încât să fie îndeplinite prescripțiile medicului cu respectarea constrângerilor dozimetrice la nivelul organelor la risc.

Planul de tratament în radioterapie: o etapă esențială în abordarea eficientă a pacientului oncologic
MedEuropa Brasov – Accelerator liniar Elekta

Un rol esențial revine fizicienilor specializați în fizică medicală. Ei vor seta aparatul de iradiere pentru a livra în diversele volume țintă doza stabilită, dar și pentru a proteja cât de bine se poate structurile din vecinătatea organului țintă. În acest sens, fizicienii au atât obiective pentru volumele țintă, cât și restricții de doză. Concret, doza – cu o anumită omogenitate – trebuie să se conformeze cât de bine se poate pe volumul stabilit, existând, în același timp restricții pentru structurile sensibile. Pentru aceasta, planul de tratament trebuie să fie perfect întocmit, înainte de administrare, iar iradierea să fie stabilită cu o precizie milimetrică.

Numărul de ședințe de radioterapie, în funcție de localizarea tumorii

În funcție de localizarea afecțiunii oncologice, numărul de ședințe este variabil, dar bine stabilit prin protocolul de tratament pentru fiecare tip de cancer. De asemenea, numărul ședințelor de radioterapie, doza și fractionarea sunt respectate cu strictețe, fie că pacientul alege să urmeze tratamentul în București, Constanța, Iași sau Paris, Viena ori Munchen.

Planul de tratament în radioterapie: o etapă esențială în abordarea eficientă a pacientului oncologic
MedEuropa Brasov

În centrele MedEuropa, inclusiv în Brașov, pentru o parte importantă dintre pacienții tratați, înainte de începerea administrării radioterapiei, atunci când se află pe masa de tratament, li se efectuează o tomografie computerizată cu fascicol conic, care asigură o vizualizare foarte bună a țesuturilor moi. Noua tomografie este suprapusă peste tomografia planului de tratament.

În acest fel, specialistul poate să vizualizeze care este volumul de tratat și să se asigure că el se află în interiorul zonei care este iradiată în zona respectivă. Procedura disponibilă în centrele MedEuropa reprezintă cea mai modernă și eficientă tehnică de asigurare a reproductibilității iradierii. Avantajul concret vine din faptul că ea permite micșorarea marginilor luate pentru incertitudinea de poziționare prin tehnicile mai vechi. Aceste proceduri permit diminuarea volumelor iradiate și în consecință o diminuare a efectelor secundare pe care le are de suportat pacientul pe durata tratamentului.

Vă puteți adresa Centrului de radioterapie MedEuropa din Brașov în momentul în care aveți o suspiciune de cancer, printr-un apel la 021 9971. Clinica este situată în Brașov, pe Strada Turnului, nr. 8.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu