Conflict mocnit la Sibiu - Școlile de șoferi revoltate de concurența neloială a instructorilor independenți

Reprezentanții mai multor școli auto din Sibiu consideră că instructorii auto independenți le fac concurență neloială, deoarece mulți dintre aceștia nu respectă cerințele legale, în special cele referitoare la organizarea orelor de legislație.

Procent redus de promovabilitate pentru elevii instructorilor independenți

Dintre cele 66 de școli și instructori auto independenți înregistrați în județul Sibiu în 2021, numai 15 au avut un procent de promovabilitate de peste 30%, arată o statistică făcută de site-ul www.topscoliauto.ro, care folosește informaţii preluate de la Direcția Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Potrivit acestui site, doar doi instructori auto independenți din județul Sibiu au depășit anul trecut pragul de promovabilitate de 30%. 34 de instructori independenți din județ au avut un procent de promovabilitate la examenul pentru permisul auto mai mic de 30%, iar doi au avut zero la sută – niciunul dintre elevii pe care i-au pregătit nu a trecut examenul.

Conflict mocnit la Sibiu - Școlile de șoferi revoltate de concurența neloială a instructorilor independenți

„Legea trebuie schimbată să nu existe instructori care pot funcționa independent. Dacă se asociază câte patru își fac o așa-zisă <<școală>>. Ca să funcționezi legal ca școală de șoferi trebuie să îndeplinești anumite criterii: să ai săli în care să faci cursuri de legislație, să ai grup sanitar… Mulți dintre ei le au doar scriptic, la sedii nu e nimeni. Pe anul 2021 au niște rezultate deplorabile, foarte slabe. Cred că ei asta urmăresc – elevii să nu-și ia examenele, apoi să meargă la reprogramare și să mai plătească niște ședințe în plus”, spune Dragoș Năstase, Administrator la Școala de șoferi PRIMA TRANS din Sibiu.

”Pe noi ne interesează să ia elevii examenul din prima”

În opinia administratorului de la școala PRIMA, faptul că mulți instructori independenți nu respectă cerințele legale, în special organizarea cursurilor de legislație, explică în bună măsură rezultatele slabe înregistrate de elevii acestora și le dă, în același timp, un avantaj. „Este o concurență neloială. Aș fi fost de acord dacă funcționau cum trebuie, dacă aveau săli, dacă erau în regulă cu totul. Ei lucrează opt ore la școli, apoi fac ore independent cu alți elevi pe care îi atrag cu prețuri mici. Noi avem prețuri în jur de 1800-1900 lei, ei cer mult mai puțin, iar elevii nu înțeleg faptul că vor plăti mult mai mult dacă merg la acești instructori, deoarece aceștia urmăresc să pice examenul, iar apoi trebuie să le plătească ședințe suplimentare”, spune Dragoș Năstase, de la Școala de Șoferi Prima.

 

Noi stăm la școală de la 9.00 la 19.00, cum e normal și legal. Avem sediu, avem secretară care stă tot timpul la program. Dacă te caută un client trebuie să te găsească acolo, să fie cineva care să-i dea orice informații de care are nevoie – la ei nu găsești pe nimeni. La noi unul din doi elevi ia examenul. Pe noi ne interesează să-și ia elevii examenul din prima, nu neîncântă că dacă nu trec mai plătesc patru ședințe în plus. Instructorii independenți au trecute niște ore de legislație care nu există, pe care nu le fac, adaugă Năstase.

Săli de legislație existente doar pe hârtie  

O investigație jurnalistică a reporterilor ”Orei de Sibiu” referitoare la modul în care organizează instructorii independenți orele de legislație arată că unele sedii declarate nu există fizic, iar altele se află în case particulare și elevii școlii pot ajunge în aceste locații doar pe baza unui ”aranjament” prealabil cu instructorul. De exemplu, reporterii noștri au găsit o adresă din Sibiu la care figurează mai multe școli de șoferi, care însă nu există fizic și nu funcționează în locația respectivă. Școlile sunt înregistrate sub denumiri diferite, dar au ca reprezentant un singur – același instructor auto.

Din discuția purtată de reporterii noștri cu un alt instructor auto independent reiese faptul că școala de șoferi unde se fac orele de legislație este, de fapt, casa profesoarei de legislație, iar elevii pot ajunge la aceasta doar pe baza unei ”programări” făcute de instructorul respectiv. Același instructor a promis că rezolvă controlul medical ”pe repede înainte” la un ”cabinet” care poate da certificatul medical pentru 200 de oameni într-o oră, dacă elevii spun că fac școala cu el.

Prețurile mici – un avantaj pentru instructorii independenți?

Valentin Corjescu, Administratorul școlii de șoferi AMSO, care la fel ca PRIMA a înregistrat un procent de promovabilitate de peste 40% în 2021, confirmă că mulți dintre elevi vin la AMSO după ce au luat ore cu instructori independenți și au picat examenul. „Avem elevi care vin de la noi pentru că au picat. Vin și de la alte școli, dar sunt destul de mulți cei care vin de la instructori independenți. De obicei elevii merg acolo pentru că prețul este mai mic, dar apoi, dacă pică, trebuie să mai plătească ore suplimentare”, afirmă Corjescu.

Conflict mocnit la Sibiu - Școlile de șoferi revoltate de concurența neloială a instructorilor independenți

Acest punct de vedere este disputat de Ion Mărgărit, instructor independent din Sibiu cu un procent de promovabilitate de 33%. ”Eu am anual între 100 și 150 de elevi și nu am prețuri mai mici față de școlile de șoferi. Nu cred că asta îi atrage neapărat pe elevi către instructori independenți”, spune Mărgărit, care consideră că poți să ai un procent bun de promovabilitate și ca instructor independent dacă te implici și să te ții de capul elevului. ”Eu fac acest lucru din 1993. Am lucrat la mai multe școli, dar de când am ieșit la pensie lucrez numai ca instructor independent. Am un procent bun pentru că mă implic. Știu că sunt și instructori cu promovabilitate mică, dar nu vreau să comentez, diferența o face calitatea serviciilor”, spune Mărgărit.

”Ora de Sibiu” a cerut un punct de vedere referitor la aspectele sesizate în acest articol de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), care are în atribuții controlul activităţii de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere. Vom reveni cu răspunsul Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Rezultate promovabilitate școli de șoferi Sibiu – Conform https://www.topscoliauto.ro/ si DRPCIV

Conflict mocnit la Sibiu - Școlile de șoferi revoltate de concurența neloială a instructorilor independenți

Ultima oră

Participă la discuție

7 Commentarii

  1. Este un articol tendențios, fără toate informațiile corecte mai ales cu privire la promovabilitate. Nici măcar nu apar toate școlile, s-a „selectat” doar ce s a dorit. Oricum topul nu este pe categorii pt că ar fi dezastruos pt școlile mari să se afle doar la categoria B. Oricum, piața e liberă, iar elevii se pot oricând transfera pe perioada școlii. Deci unde e problema? Problema e că nu mai merge cu șmecherii și e greu cu munca, cu implicarea reală în a învăța elevii și că e greu cu recomandările elevilor mulțumiți. De fapt, aceasta înseamnă o piață reală a concurenței. În școlile mici se face treabă bună și există interes și devotament față de meserie pentru că doar așa se poate supraviețui! Asta e problema și asta deranjează!!! Buturuga mică răstoarnă carul mare! Și cine și – a găsit să dea declarații? Unul dintre condamnații penali în dosarul cu dare și luare de mită??? Nu mai există nicio probitate morală? Ora de Sibiu… Mai informați – vă!

  2. Ha,ha,ha,Goliat se simte amenințat de micul David,sau elevii s au prins că sunt storși de bani pentru ore fictive,pentru programări care se întind pe multe luni,unde nu învață nimica fiind nevoiți să ia ore la alte școli dornice de promovare…
    Infrastructura și o face fiecare în funcție de volumul de cursanți atâta timp cat se încadrează în limitele legale ….Cât despre promovabilitate un domn a scris mai sus că e în funcție de instructor, dar micuțul David nu are nici „lobbyul” uriașului Goliat…deocamdată …
    Până la urmă piata e liberă și nu e normal sa existe un monopol al unor școli megalitice…
    In concluzie aceste școli cu acest protest nu fac decât să pună lupa pe iei și să li se vadă ….goliciunea in loc sa și facă cu adevărat treabă și să arunce cu noroi in cei care probabil sau nu trudesc, dar care cu siguranță vor degrada monopolul format….

  3. Promovabilitatea „din prima” e o găselnita pentru statistica asta de doi bani. Ar trebui urmarit acest aspect pe intreaga durata de valabilitate a scolii. Daca la primul examen, cursantul, are emotii, cum majoritatea au de fapt, ce insemna, ca nu a fost instruit bine sau ca nu va fi bun sofer?! Asta e o reclama mascata nicidecum un argument. Scoala de soferi e doar o initiere sumara si asa va ramane in vecii vecilor. Un instructor independent se implica mult mai mult decat unul de la o oricare scoala mare. Vrea sa ii mearga individual afacerea, renumele, cât de bine se poate.

  4. Un manager iscusit ar căuta vina la el în firmă de ce este evitată școala lui.Dar bineînțeles arunca cu noroi in alții pentru incompetența sa.Piata este liberă și cine este serios rezistă.Cine nu…plătește articole pe la ziare și se plânge întruna.Ca sa nu mai zic că majoritatea instructorilor particulari s au saturat de bătaia de joc a acestor ,,,patroni,,,și au început să lucreze pe cont propriu,legal , conform cu reglementările în vigoare!Dar e greu cu unii să înțeleagă că Intr o economie de piață rezisti daca ești serios.Faptul că visezi noaptea că schimbi legi nu i ți aduce cursanți mai mulți la școală.???

  5. Sa facă o statistica a promovabilitatii și pe categorii și fiecare instructor in parte. Nu numai pe scoli la grămadă toate categoriile.

  6. Cred, că ați afișat lista începând cu locul 2, probabîl din cauză că intervievați au fost persoane de la alte școli!