Probleme la procesoarele M2 de pe MacBook Air - Se supraîncălzesc
foto TREVOR RAAB

Se pare că procesoarele M2 din componența noului MacBook Air au probleme destul de mari cu căldura, lucru care limitează performanța dispozitivelor. Nu este un lucru sesizabil pentru fiecare utilizator, dar clar este o problemă pentru majoritatea. 

Probleme la procesoarele M2 de pe MacBook Air - Se supraîncălzesc

Numeroși revieweri menționează această problemă, însă cei care utilizează dispozitivele în mod curent au păreri împărțite în legătură cu normalitatea acestui fenomen, scrie ZonaIt.ro

Problema se poate ameliora, dar nu fără riscuri

O soluție neortodoxă pentru combaterea acestei probleme a fost încercată pe canalul Max Tech, aceasta fiind instalarea de pad-uri termice pe suprafața procesorului, lucru care a sporit performanța acestuia și i-a scăzut temperatura de la 108 grade Celsius la 97 de grade Celsius. Acesta este bineînțeles un lucru pe care nu l-as recomanda nimănui, deoarece îți poate expune MacBook-ul la probleme mai mari, pe lângă faptul că garanția nu va mai fi valabilă. Instalarea pe cont propriu a pad-urilor de răcire poate conduce căldura procesorului în partea posterioară a laptop-ului, ajungându-se la o temperatură mult prea mare în acea zonă, punând în pericol alte componente și făcând dispozitivul inconfortabil de ținut în poală..

Cum funcționează răcirea la MacBook Air, mai exact?

Modelele de bază de MacBook Air sunt dotate cu radiatoare pasive care conduc căldura departe de procesor, în timp ce variantele Pro ale MacBook-urilor cu M1 și M2 se folosesc de sisteme de răcire activă care atrag aer rece și suflă afară aer cald, acesta fiind, evident, un sistem mult mai eficace. În trecut, MacBook Air-urile se descurcau și cu răcire pasivă, dar se pare că radiatorul pasiv din componența versiunii Air cu procesor M2 nu se descurcă așa de bine cum o face cu procesoarele M1.

Din cauza temperaturilor mari ale procesoarelor M2, acestea sunt nevoite să devină lente mult mai brusc, pentru a preveni supraîncălzirea (așa numitul thermal throttling). Trist este că în unele cazuri, procesorul M2 de pe MacBook Air nu reușește să meargă mai repede decât un procesor M1, lucru valabil mai ales pentru utilizatorii care editează și exportă imagini și videoclipuri la rezoluții mari. Chiar și așa, această problemă poate trece neobservată de către utilizatori în majoritatea cazurilor.

Nu știm dacă această problemă există pentru că Apple vor să mai economisească niște bani sau pentru că nu se așteaptă ca lumea să-și folosească versiunile Air de MacBook-uri pentru task-uri foarte solicitante, dar un lucru este sigur: funcționarea pe perioade îndelungate a procesorului la temperaturi maxime va face componentele să se degradeze în timp. Să sperăm că inginerii de la Apple vor deschide ochii și vor rezolva cumva această problemă cât mai repede. Până atunci, dacă nu vrei să umbli în interiorul noului tău MacBook Air M2, pierzând astfel garanția, poți lua un cooler extern, care va rezolva, temporar, problema (scăzând însă ușurința în utilizare).

Ultima oră

Comentariul meu