Scenariu de film la Sibiu: Polițist folosit drept „momeală” pentru a prinde un șofer când dă mită
Foto Arhivă

Oamenii legii din județul Sibiu au pus la cale un scenariu de film pentru a prinde un șofer în flagrant în timp ce mituia un polițist. Bărbatul, prins pe picior greșit în trafic, i-a oferit unui agent de la rutieră o mită de 4.000 de lei pentru a nu-i întocmi dosar penal. Polițistul a refuzat să ia banii dar, mai târziu, după ce a denunțat fapta de corupție, a primit autorizație să accepte banii bărbatului. Mai târziu, cei doi s-au întâlnit, iar individul i-a oferit polițistul 2.000 de lei cu titlu de mită, fiind prins astfel în flagrant.

Scenariu de film la Sibiu: Polițist folosit drept „momeală” pentru a prinde un șofer când dă mită

Prins la volan fără permis corespunzător

Totul a început în seara zilei de 26 iulie 2022, în jurul orei 20:25. Polițistul se afla la serviciu împreună cu colega lui, agent de poliție, când a oprit în trafic un ansamblu de vehicule, condus de un bărbat de 35 de ani din județul Cluj. Agentul a procedat la efectuarea de verificări cu privire la permisul de conducere al acestui șofer, ocazie cu care s-a constatat că acesta figurează în evidențele informatizate ale MAI ca deținător de permis de conducere categoria „B”, fără însă a deține și categoria „B+E”, necesară pentru a conduce în mod legal pe drumurile publice un astfel de ansamblu de vehicule compus din autoturism și remorcă cu o masă totală de 5.900 de kg.

Mită de 4.000 de lei

Ulterior, conducătorului auto oprit în trafic i s-a adus la cunoștință că a săvârșit infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, „în forma asimilată a conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având un permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, prev. și ped. de art. 335 alin. 2 teza I C.pen”.

„În momentul în care conducătorul auto era testat cu aparatul etilotest în proximitatea Secției 1 Poliție Urbană, acesta a insistat să nu îi fie întocmite actele de constatare privind infracțiunea rutieră flagrantă săvârșită argumentând că, în cazul în care ar fi urmărit penal, judecat și condamnat pentru o astfel de faptă, ar risca aplicarea unei pedepse privative de libertate întrucât s-ar afla în termenul de încercare al unei pedepse anterior aplicate acestuia.  La un moment dat, observând că polițistul a intenționat să întocmească procesul verbal de sesizare din oficiu privind infracțiunea rutieră comisă, conducătorul auto i-a promis acestuia suma de 4.000 de lei cu titlu de mită, spre a-l determina astfel să nu constatate săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 335 alin. 2 teza I C.pen. sau să efectueze cercetările penale într-o manieră în care să nu îi fie antrenată răspunderea penală pentru săvârșirea acestei infracțiuni rutiere”, a precizat prim-procurorul Ion Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Conducătorul auto a devenit insistent și a reiterat promisiunea de mituire a polițistului spre a-l determina să își încalce atribuțiile sale de serviciu și să nu întocmească actele de sesizare din oficiu cu privire la infracțiunea rutieră comisă de acesta.

Polițistul nu a luat mită și a pus la cale un scenariu

Agentul de poliție a refuzat mita și s-a întors la sediul poliției pentru a denunța fapta de corupție, adăugând că mituitorul ar putea încerca din nou să-l mituiască o dată cu întocmirea actelor de constatare a infracțiunii rutiere. Polițistul a fost autorizat să ia mita oferită, astfel încât individul să fie prins în flagrant.

„Ulterior, s-a procedat la autorizarea folosirii în cauză, în calitate de investigator cu identitate reală a poliţistului care a formulat denunţul, acesta urmând a strânge date şi informaţii privind săvârşirea infracţiunii de dare de mită, precum şi pentru obţinerea de mijloace de probă, în condiţiile prevăzute de lege, fiind totodată autorizat a comite o faptă similară laturii obiective a unei infracţiuni de luare de mită, constând în aceea că va primi sume de bani sau alte foloase, ori va accepta promisiunea unor astfel de bunuri, direct sau indirect, de la mituitor, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori tergiversarea îndeplinirii unui act ce intră în atribuţiile sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri”, spune Veștemean.

După această autorizare, în data de 26.07.2022, în jurul orelor 21:55, agentul de poliţie desemnat ca investigator, cu ocazia redactării procesului verbal de sesizare din oficiu, a reintrat în contact cu conducătorul auto, prilej cu care acesta din urmă a ăncercat din nou să îl mituiască. El a scos din buzunarul drept al pantalonului mai multe bancnote, în cuantum total de 2.000 de lei, pe care le-a așezat pe masa agentului de poliție. Când acesta l-a întrebat ce e cu banii, șoferul a afirmat că sunt destinați „pentru a i se aplica doar o amendă și a scăpa de răspunderea penală”.

Prins în flagrant când dădea mita. A fost reținut

Imediat după acest gest, organele de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu au intervenit și au constatat în flagrant fapta de dare de mită, „consumată în forma remiterii unei sume de bani cu titlu de mită, procedând astfel la întocmirea unui proces verbal și la ridicarea sumei de 2.000 de lei, cu privire la care conducătorul a a afirmat succint că a fost oferită cu titlu de mită polițistului”.

Prin ordonanţele din data de 27.07.2022, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus continuarea urmăririi penale faţă de conducătorul auto, acesta dobândind astfel calitatea de suspect, iar apoi s-a dispus reţinerea acestuia, pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, urmând a se aprecia asupra luării altei măsuri preventive.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ultima oră

Comentariul meu