analiză - 70 la sută dintre români nu citesc clauzele unui contract înainte de a-l semna

70% dintre români nu citesc toate clauzele, iar cei mai mulți recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a citi contractele înainte de a le semna, arată un studiu.

analiză - 70 la sută dintre români nu citesc clauzele unui contract înainte de a-l semna

Peste 95% dintre adulții din România spun că au semnat de-a lungul timpului cel puțin un contract, însă majoritatea declară că alocă puțin timp pentru a le studia înainte de a semna, potrivit unui sondaj realizat la comanda Provident, relatează Mediafax.

Deși contractele se încheie de obicei pe termen mai lung, mai mult de jumătate dintre români acordă mai puțin de 30 de minute pentru a citi și înțelege termenii și condițiile asumate în momentul semnării, iar majoritatea (70%) recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a înțelege toate clauzele. În același timp, aproape o treime dintre respondenți spun că nu solicită un model de contrat acasă pentru a-l studia, deși această opțiune este de regulă prezentată de consultanții financiari – bancari, potrivit unui studiu citat de Mediafax.

Potrivit studiului, 7 din 10 respondenți au declarat că s-a întâmplat să întâlnească în contracte cel puțin un cuvânt pe care să nu îl înțeleagă. Dacă sunt într-o astfel de situație, peste 47% solicită clarificări de la instituția cu care urmează să semneze contractul, însă 21% consideră că oricum sunt niște clauze standard, deci nu trebuie să depună un efort suplimentar pentru a le înțelege.

Mai mult, 65% dintre respondenți spun că au dobândit cunoștințe de educație financiară învățând direct din situațiile în care au fost puși, dar cred că ar fi de ajutor ca aceste noțiuni să fie predate la școală sau să fie oferite de instituțiile din domeniul financiar.

7 din 10 respondenți au luat cel puțin un împrumut de la o instituție financiară bancară sau non-bancară, dar mai mult de 40% dintre aceștia nu au noțiuni importante legate de creditare: nu știu ce reprezintă Dobânda Anuală Efectivă sau care este rolul Biroului de Credit. De asemenea, 4 din 10 Români nu știu că toate raportările către biroul de credit rămân în baza de date a instituției timp de 4 ani, chiar dacă datoria este achitată.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.141 de respondenți, preponderent din mediul urban, în perioada 23 iunie-1 iulie 2022.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică