Opțiuni pentru timpul liber - Ce sporturi pot să practice în Sibiu iubitorii de adrenalină?
Sursa: Facebook/Benzoi

Iubitorii de adrenalină din Sibiu și cei care vor să ”părăsească zona de confort” atunci când fac mișcare au la îndemână mai multe opțiuni pentru timpul liber. Zborul cu parapanta în tandem și mersul cu caiacul pe Olt sunt doar două dintre activitățile care implică adrenalină și distracție.

Opțiuni pentru timpul liber - Ce sporturi pot să practice în Sibiu iubitorii de adrenalină?

Pentru cei care își doresc să experimenteze ceva nou, sporturile considerate ”extreme” reprezintă o provocare interesantă. Mulți dintre noi – unii cu teamă, alții cu mai mult curaj – s-au gândit cel puțin o dată să sară cu parașuta sau să zboare, chiar și în tandem, cu parapanta. Sibienii – și vizitatorii orașului – care sunt deschiși la astfel de activități și iubesc aventura au de unde alege.

Zborul cu parapanta

O primă tentație poate fi zborul cu parapanta. Mulți îl consideră un sport extrem, deoarece nu se poate practica la orice oră din zi și în orice condiții, însă Președintele Asociației de Zbor Liber din România, Valentin Popa, este de altă părere. „Nu este un sport extrem. În general, orice activitate care se întâmplă în aer este considerată extremă, însă zborul cu parapanta se află pe locul 72 în clasamentul sporturilor extreme. Într-un singur weekend, în România, se desfășoară între 2.000 și 3.000 de zboruri. Este un sport deosebit”, spune Popa.

Marius Stoian, pilot de parapantă în tandem, este unul dintre cei care oferă astfel de servicii în Sibiu. „Zborul cu parapanta este o altă modalitate de a explora natura îmbinată cu puțină adrenalină. Este momentul în care poți să simți cu adevărat sentimentul de libertate. Acest sport se adresează persoanelor de toate vârstele”, spune Stoian. Zborul cu Marius începe din Zona Păltiniș – Vălari, cu aterizare la Gura Râului și durează în jur de 10 minute. Prețul zborului variază între 300 și 400 lei și include foto-video. Se pot organiza și zboruri mai complexe cu condiția ca vremea să fie una favorabilă.

Salt în tandem cu parașuta și zbor cu avionul

Un alt sport care generează adrenalină este saltul cu parașuta. Mulți se tem – „Dacă nu se deschide parașuta?”, „Dacă se întâmplă ceva?”, „Este prea periculos!” – dar sunt și mulți sibieni care își doresc să trăiască această experiență. „Este o activitate total diferită de oricare alta și pune preț pe depășirea fricilor cu care se confruntă oamenii. Mai întâi trebuie să le explicăm activitatea și ce presupune ea. Există interes destul de mare, dar principalul blocaj este cel financiar. În Sibiu, perioada în care se fac salturi cu parașuta începe din mai și durează până în septembrie” spune Andreea Zoica, fondatoarea Clubului Benzoi.

Un salt în tandem cu parașuta costă 1.400 lei, iar prețul crește dacă vrei ca experiența să fie surprinsă în fotografii și videoclipuri. Fondatoarea Clubului Benzoi spune că există o cerere mare pentru zborurile cu avionul, aceste fiind mai ieftine. Un zbor cu avionul începe de la 350 lei și crește în funcție de durata zborului și de tipul de aeronavă.

Opțiuni pentru timpul liber - Ce sporturi pot să practice în Sibiu iubitorii de adrenalină?

Cu caiacul pe Olt sau cu bicicletele în Păltiniș

Cei care vor să rămână la sol sau preferă să se miște pe apă au alte opțiuni, precum mersul cu caiacul pe râul Olt sau coborârea cu bicicletele de la Păltiniș. „Cu caiacul trebuie să fii destul de mare astfel încât să te poți descurca, iar pentru coborârea cu bicicleta de la Păltiniș trebuie să ai experiență. Noi oferim toate echipamentele, participanții trebui să aibă îmbrăcămintea și încălțămintea adecvată sportului pe care urmează să îl practice. De asemenea, oferim asistență tehnică”, spune Felician Groza, organizator de activități sportive.

Și în acest caz costurile depind de mai multe criterii. Pentru grupurile organizate prețul începe de la 200 lei și crește în funcție de echipamentul implicat și locul de desfășurare.

Opțiuni pentru timpul liber - Ce sporturi pot să practice în Sibiu iubitorii de adrenalină?

Cățărări la Arka Park

Cățărările pot genera și ele multă adrenalină, în funcție de nivelul de dificultate al panoului de cățărare. La 24 de kilometri distanță de Sibiu, spre Păltiniș, este Parcul de aventură ”Arka Park”, unde sibienii de toate vârstele pot încerca traseele de cățărare cu echipamentul adecvat. Unul dintre reprezentanții Arka Park susține că „e un sport care necesită foarte multă concentrare, o condiție fizică bună, capacitate de depășire a limitelor și, totodată, un sport care dezvoltă foarte mult reziliența și perseverența”.

Tariful este de 60 lei pentru adulți, 55 lei pentru studenți, 50 pentru copii cu vârste între 7 și 13 ani, iar prețurile scad în funcție de vârstele copiilor și numărul de persoane.

Ultima oră

Comentariul meu