video renovări la spitalul de pneumoftiziologie sibiu - sobele de teracotă au intrat în istorie

Marți, 13 septembrie, a avut loc inaugurarea Pavilionului 2 și a Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu. Reabilitarea și modernizarea celor două clădiri a avut scopul de a crea condițiile de nivel european pentru pacienți și pentru cadrele medicale.

video renovări la spitalul de pneumoftiziologie sibiu - sobele de teracotă au intrat în istorie

Până anul acesta, saloanele Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu erau încălzite cu sobe de teracotă, iar toaletele erau comune și se aflau la capătul holurilor. Acum, pentru încălzirea clădirii sunt folosite centrale termice „prietene cu mediul” și au fost instalate panouri solare. Fațada a fost izolată, au fost înlocuite tâmplăria și ferestrele – toate acestea pentru a crește eficiența energetică și pentru a reduce cu 50% necesarul de energie primară asigurată de furnizori.

Condițiile și facilitățile de care se bucură pacienții și cadrele medicale au fost mult îmbunătățite. Fiecare salon are acum toaletă proprie. Au fost schimbate instalațiile sanitare și electrice, au fost refăcute canalizarea menajeră și pluvială, a fost instalată o scară de incendiu și au fost făcute alte intervenții la structura clădirilor. În pavilionul Administrativ a fost amenajată o farmacie destinat pacienților, iar spațiile de lucru pentru personalul medical au fost modernizate.

„Obiectivul pe care ni l-am stabilit este ca serviciile medicale furnizate de spitalele din subordinea Consiliului Județean Sibiu către pacienții care le accesează să fie de nivel european. Suntem perfect conștienți că pacienții vor beneficia de o îngrijire mai bună dacă cei care își desfășoară activitatea în spitalele noastre, respectiv cadrele medicale, au  condiții bune să își exercite atribuțiile. Toate investițiile pe care le facem au în centrul atenției pacientul și cadrele medicale. Aceste două clădiri au fost reabilitate și modernizate complet și au făcut un salt important – de la soba de teracotă și toaleta din capătul holului, la saloane care au fiecare toaleta lor și la încălzirea cu mijloace «verzi, prietenoase cu mediul»”, declară Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu.

video renovări la spitalul de pneumoftiziologie sibiu - sobele de teracotă au intrat în istorie

10 paturi pentru copii, 25 de paturi în plus pentru adulți

Până la efectuarea lucrărilor din acest an, în Spitalul de Pneumoftiziologie nu exista un spațiu separat de internare pentru copii. În urma modernizării au fost amenajate mai multe saloane pentru pacienții copii, care însumează zece paturi, iar pacienții adulți au la dispoziție 25 de paturi în plus. Fiecare pat urmează să fie conectat la o sursă de oxigen – dotarea a fost posibilă în urma finanțării prin Agenda de Sănătate a Municipiului Sibiu.

„Spitalul este mai solicitat față de altădată, și cu acest număr suplimentar de paturi putem să asigurăm asistența medicală necesară. Incidența tuberculozei a scăzut la nivelul județului Sibiu, și numărul de cazuri nu mai reprezintă o problemă, însă noi trebuie să-i depistăm precoce, să-i internăm și să-i tratăm ca să ajungă negativi și să nu mai răspândească boala. Unii pacienți cu TBC stau o lună, alții două luni și poate chiar mai mult,”, spune medicul Ioan Drăghila.

video renovări la spitalul de pneumoftiziologie sibiu - sobele de teracotă au intrat în istorie

Spitalul are acum tomograf de ultimă generație

Pe lângă reabilitarea și modernizarea clădirilor, spitalul a achiziționat printr-un program operațional european un tomograf de ultimă generație, cu ajutorul căruia pot fi depistate mult mai ușor afecțiunile pacienților.  „Putem examina pacienții oncologici care sunt internați în cadrul spitalului. Este un aparat cu 128 de slide-uri, de ultima generație”, ne-a explicat unul dintre medicii spitalului.

Alături de Președinta Consiliului Județean, la inaugurarea celor două pavilioane au participat Directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, Cristian Roman, Managerul proiectului de modernizare și reabilitare, Ion Diaconescu, alți reprezentanți ai spitalului, precum și Administratorul Public al Județului Sibiu, Adrian Bibu. „Prin renovarea acestor două pavilioane am reușit să reabilităm într-o perioadă de șase ani toate clădirile spitalului și l-am adus la nivelul pe care ni l-am dorit încă de la început. Este un exemplu de bună practică și de colaborare interinstituţională”, a spus Cristian Roman.

Lucrările de reabilitare și de modernizare au început anul trecut, în 16 iulie 2021, și s-au finalizat în 12 luni și jumătate. Investiția se ridică la peste 10.000.000 de lei, din care 7.500.000 de lei sunt fonduri europene, iar diferența de 3.000.000 de lei a fost asigurată de Consiliul Județean Sibiu, a declarat Daniela Câmpean.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică