Elevii din comuna Păuca au început al doilea an în școala ”smart” din localitate. Noua școală gimnazială, adaptată pentru educația digitală, a fost construită printr-un proiect de peste 800.000 de euro și este una dintre cele mai moderne din România. Cea mai recentă ”achiziție” a școlii, făcută în aceasta vară, a fost instalarea sistemului de aer condiționat.
Școala ”smart” este o școală în care copiii beneficiază de mijloace educaționale inteligente, precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală și catalog electronic, iar profesorii, părinții și elevii pot comunica printr-o platformă electronică. De asemenea, într-o școală ”smart” consumul de electricitate și căldură este monitorizat și controlat prin tehnologii moderne.
”Copiii sunt atrași de educația digitală”
De noua școală cel mai mult s-au bucurat elevii, iar acest lucru se poate observa deja în rezultatele lor. La evaluarea națională de astă-vară, promovabilitatea a fost de 100%. Din cei 20 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a zece au fost admiși la liceu, iar ceilalți zece au optat pentru învățământul profesional. ,,Am constatat deja schimbări îmbucurătoare în comportamentul și în rezultatele școlare ale elevilor. Copiii spun că vin cu drag la școală, iar cadrele didactice susțin că elevii sunt mult mai activi și mai implicați în procesul educațional. Credem că o școală smart, modernă și prietenoasă, este mult mai atractivă pentru copiii și îi determină să fie atrași spre educație. Copiii din generațiile actuale sunt ”nativi digitali”. E normal să fie atrași de educația digitală mai mult decât de sistemul de predare clasic” ”, a declarat pentru ”Ora de Sibiu” Directorul Școlii Gimnaziale din Păuca, Dragomir Dancu.
Directorul ne-a spus că pentru a asigura buna funcționare a cursurilor, cadrele didactice au fost instruite în folosirea noilor tehnologii de predare. Instruirea va continua prin cursuri sau schimburi de experiență, cum a fost cel cu cadrele didactice de la Școala Gimnazială Ciugud, prima școală ”smart” din mediul rural din România, cu care școala din Păuca are o colaborare strânsă. Grație acestor instruiri, profesorii și învățătorii folosesc pentru predare table interactive, vizualizatorul Elmo, manuale digitale și a softuri dedicate, cum ar fi Mozabook – o platformă cu zeci de mii de resurse pentru orice materie.
”Condițiile sunt mai bune decât la oraș”
Clădirea folosește tehnologii moderne pentru reducerea consumului de energie și pentru creșterea confortului elevilor și profesorilor în timpul orelor de curs. Sistemul de iluminat este controlat printr-o aplicație mobilă, iar în întreaga școală sunt montați senzori, care reglează consumul de electricitate și energie termică. ,,Părinții sunt foarte încântați și mulțumiți de școală. Condițiile de la noi, mi-au spus unii dintre ei, sunt mai bune decât la unele școli de la oraș. Sunt încântat să fiu directorul unei școli smart. Este o provocare să fii directorul unei asemenea școli, deoarece totul este nou pentru toată lumea”, spune Dragomir Dancu.
Proiectul a fost scris și implementat de echipa Primăriei Păuca, la inițiativa primarului Niculae Dancu. Finanțarea a fost obținută în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală II (PNDL II), iar o parte din sumele necesare pentru dotare și cofinanțare au fost asigurate din bugetul local și din alte tipuri de finanțări guvernamentale. Proiectul a început în anul 2019, iar primul an în care elevii au învățat în școala ”smart” din Păuca a fost anul școlar 2021-2022.
Si,cu toate astea,din partea PNL, in Parlament are loc „d na” Turcanu,pentru d-l primar nu se gaseste loc.
S-a vrut, de aia s-a facut!!!!
@toti pseudo parlamentarii romani