La înmormântarea Reginei Elisabeta vor participa sute de șefi de stat și alte personalități venite din străinătate, printre care rude, prieteni și politicieni. Evenimentul va avea loc luni, 19 septembrie.
Bineînțeles, familia Reginei va fi prezentă. Regele Charles al III-lea, însoțit de Camilla, regina consort. De asemenea, vor fi prezenți ceilalți trei copii ai Reginei, Anne, Andrew și Edward, precum și soțiile lor – inclusiv Sarah Ferguson, fosta soție a lui Andrew, relatează Mediafax.
Nepoții reginei, inclusiv prinții William și Harry, prințesele Beatrice și Eugenie, Zara Tindall, Peter Phillips, Lady Louise Windsor și James, viconte Severn, sunt și ei așteptați, împreună cu soții și soțiile lor. Nu este încă clar câți dintre cei 12 strănepoți ai reginei vor participa.
Printre ceilalți așteptați se numără Earl Spencer, fratele prințesei Diana, finul reginei decedate și unchiul lui William și Harry, prințul și prințesa Michael de Kent, precum și ducele și ducesa de Kent.
În fruntea oricărei liste de invitați se vor afla cu siguranță doamnele de onoare care timp de decenii au fost alături de regină. Printre acestea se numără Lady Susan Hussey, care a început să lucreze pentru regină în 1960 și este nașa prințului William. Ea a însoțit-o pe regină la înmormântarea prințului Philip în 2021. O alta este Dame Mary Morrison, care a revenit alături de regină după ce și-a rupt o gleznă în 2018, la vârsta de 81 de ani. Mai este și Angela Kelly, fiica unui docher născută în Liverpool, care a fost asistenta personală pe regina timp de 30 de ani și despre care se spune că era o confidentă apropiată.
Un alt consilier și prieten este John Warren, care a fost managerul de curse al reginei. Camerele de luat vederi i-au surprins sărbătorind împreună în loja regală de la Ascot când calul ei, Estimate, a câștigat Gold Cup în 2013.
Sir Jackie Stewart, fostul campion mondial de Formula 1, urma să o viziteze pe regină la Balmoral înainte de moartea acesteia și este așteptat să participe la înmormântare. La fel și Sir David Attenborough. El și regina s-au născut la doar câteva săptămâni distanță și au lucrat împreună în mai multe ocazii.
Sunt așteptați membri ai familiilor regale din întreaga Europă, mulți dintre ei fiind rude de sânge ale reginei.
Regele Philippe al Belgiei și regina Mathilde au confirmat că vor fi prezenți, la fel ca și regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și soția sa, regina Maxima, împreună cu mama sa, fosta regină olandeză, prințesa Beatrix.
Regele Felipe și regina Letizia ai Spaniei au acceptat, de asemenea, o invitație, la fel ca și familiile regale din Norvegia, Suedia, Danemarca și Monaco.
Sunt așteptați să participe lideri din întregul Commonwealth, al cărui șef a fost regina pe întreaga durată a domniei sale.
Premierul australian Anthony Albanese a acceptat o invitație, la fel ca și prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern și premierul canadian Justin Trudeau.
Se pare că și premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, și președintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, au acceptat invitații. India va fi reprezentată de președintele Droupadi Murmu.
Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden va participa împreună cu prima doamnă Jill Biden – deși, spre deosebire de alți demnitari, se pare că aceștia nu se vor deplasa cu autobuzul la ceremonie.
Printre alți lideri mondiali despre care se spune că au acceptat invitații se numără premierul irlandez Micheal Martin, președintele german Frank-Walter Steinmeier, președintele italian Sergio Mattarella și președintele francez Emmanuel Macron.
Președintele chinez Xi Jinping a primit o invitație, aceasta fiind o decizie care a fost criticată de unii parlamentari și colegi, din cauza tratamentului aplicat de guvernul chinez minorității uigure. Potrivit unor surse parlamentare, oficialilor chinezi li s-a interzis să asiste la ceremonia de înmormântare a reginei la Westminster Hall. Sâmbătă, guvernul chinez a confirmat că vicepreședintele Wang Qishan va participa la funeralii.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite – și conducător de facto – Mohammed Bin Salman a fost invitat, iar ambasada saudită din Londra a confirmat că acesta se va afla în Marea Britanie în acest weekend. Aceasta va fi prima sa vizită de la asasinarea jurnalistului și criticului saudit Jamal Khashoggi în 2018.
Prințul Mohammed a fost acuzat că a ordonat uciderea, iar Hatice Cengiz – care a fost logodită cu dl Khashoggi – a declarat că prințului „nu ar trebui să i se permită să păteze memoria [reginei] și să folosească acest timp de doliu pentru a căuta legitimitate și normalizare”.
Republica Islamică Iran, care face de mult timp obiectul sancțiunilor internaționale din cauza programului său nuclear, va fi reprezentată doar la nivel de ambasador, au declarat surse de la Whitehall.
Reprezentanții din Siria, Venezuela și Afganistan nu au fost invitați, relatează BBC. Acest lucru se datorează faptului că Marea Britanie nu are relații diplomatice depline cu aceste țări.
Nu a fost invitat nimeni din Rusia, Belarus și Myanmar.
Relațiile diplomatice dintre Marea Britanie și Rusia aproape că s-au prăbușit după invazia Rusiei în Ucraina, iar un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că acesta „nu ia în considerare” participarea la funeralii.
Invazia a fost lansată parțial de pe teritoriul Belarusului. Iar Marea Britanie și-a redus semnificativ prezența diplomatică în Myanmar de la lovitura de stat militară de anul trecut.
Coreea de Nord și Nicaragua au fost invitate să trimită doar ambasadori, nu și șefi de stat.