bilețelul care nu lipsește din portofelul românilor - ajutorul pentru hoți care te lasă fără bani aproape instant

Prostul obicei al românilor de a-și păstra în portofel, alături de acte și de cardurile bancare, o bucată de hârtie pe care sunt trecute în clar, explicit, codurile PIN care permit accesul la conturile din bancă a dus la o adevărată avalanșă de dosare penale care au ca obiect ”accesul ilegal la un sistem informatic”.

bilețelul care nu lipsește din portofelul românilor - ajutorul pentru hoți care te lasă fără bani aproape instant

Hoții de buzunare au început să profite din plin de această apucătură a oamenilor și nu ratează niciun moment în care ar putea să fure un portofel. În aproape toate dosarele penale care ajung în instanță este precizată această informație. Hoțul a avut acces la bani pentru că în portofel a găsit, alături de carduri, eternul bilet pe care erau trecute codurile PIN, scrie ziare.com

Victimele perfecte

De regulă femei tinere sau mature, neînsoțite de partener, care folosesc un rucsac în loc de geantă, și care la momentul furtului sunt prinse într-o acțiune care le distrage atenția.

Atacul se dă în mall, în magazinele de haine, la trecerea de pietoni, în zona bisericilor și în locurile unde sunt organizate evenimente stradale, când oamenii sunt prinși în discuții sau cască gura la tarabe, fără să fie atenți neapărat la ce se petrece în jurul lor.

Rar, dar se întâmplă și astfel, ca furturile de portofele să se petreacă în scara blocului, de exemplu sau în locuri în care victima este singură și lipsită de apărare.

Hoții de portofele atacă în ”cuplu”. Unul fură, iar celălalt îi asigură spatele, maschează cu propriul corp gesturile hoțului, astfel încât un potențial martor să nu observe ce se întâmplă.

Greșelile victimelor

În afară de păstrarea biletului cu codurile PIN în portofel, victimele care descoperă că nu mai au cardurile/banii în geantă fac cel puțin alte două greșeli grave.

Refuză să creadă că au fost atacate de hoți, convinse că în realitate au uitat portofelul la ultimul magazin în care au intrat. Mulți oameni refac traseul verificând dacă nu cumva actele și banii lor se află pe vreo tejghea. Nu fac altceva decât să piardă timp valoros, perioadă în care hoțul, care are și cardul și parola, merge direct la primul ATM și extrage din cont câți bani poate.

A doua greșeală. Oamenii mai în vârstă apelează la rude, la copii de regulă, și le cer ajutorul, îi roagă să sune ei la bancă să blocheze cardul. În astfel de situații, reprezentanții unei bănci nu comunică decât cu titularul de cont. Se pierde și aici timp.

Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când ați descoperit că ați rămas fără portofel este să sunați direct la bancă și să cereți personal ofițerului bancar să blocheze cardul. Este singura șansă să vă puteți proteja economiile.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică