Urșii au făcut prăpăd, în urmă cu aproape două săptămâni, la o stână aflată pe Dealul Gușteriței. Ciobanii, ajunși la capătul puterilor, spuneau că nu știu ce să mai facă, fiind îngroziți de faptul că animalele ar putea ataca din nou. Au luat legătura cu autoritățile și astfel s-a format o comisie pentru a stabili care sunt daunele produse. La scurt timp, primăria a angajat și o firmă specializată pentru a hăitui ursul, dar și pentru a găsi o soluție pentru ca animalele sălbatice să nu mai ajungă în zonă.
Un adevărat masacru a avut loc în noaptea zilei de 11 septembrie la o fermă de pe Dealul Gușteriței. Din cele 250 de capre pe care familia Vlad le are aici, cel puțin zece au fost atacate de urși. Bietele animale au ieșit din țarc în timpul atacului și au luat-o la sănătoasa, încercând să scape din ghearele fiarei sălbatice. Imediat după eveniment, ciobanii au luat toată zona la pas, pentru a aduce caprele înapoi la stână, ele rătăcind prin pădure încă din noaptea atacului.
CITEȘTE ȘI: VIDEO: Pe urmele urșilor din Dealul Gușteriței – Zeci de capre, sfâșiate – „Ne temem că vor ataca din nou”
Aceștia au luat legătura și cu autoritățile în speranța că urșii vor fi îndepărtați.
Garda Forestieră îl despăgubește pe sibian
Proprietarul caprelor din Dealul Gușteriței a semnalat cele întâmplate la Primăria Sibiu. La scurt timp, s-a format o comisie care s-a deplasat în teren pentru a stabili care sunt daunele. În urma celor constatate, s-a stabilit că Garda Forestieră trebuie să îl despăgubească pe sibian.
VEZI AICI IMAGINI ȘI DETALII DESPRE ATACUL URȘILOR
„Persoana în cauză a depus la Primăria Sibiu o cerere de despăgubiri în data de 12 septembrie. Comisia constituită în baza HG 1679/2008 și alcătuită din reprezentanți ai Agenției de Protecția Mediului, Gărzii Forestiere, Regiei Publice Locale Ocolul Silvic Dealul Sibiului și ai Primăriei Sibiu s-au deplasat în teren pentru a stabili pagubele și cuantumul despăgubirilor. Astfel, în urma constatărilor și în baza actului de necropsie emis de medicul veterinar, această Comisie a propus despăgubirea cetățeanului cu suma de 1400 de lei, pentru 4 animale. Precizăm că plata despăgubirilor se va face, conform legii, de către Garda Forestieră Sibiu”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
Ursul, hăituit de o firmă specializată
Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, primăria a angajat o firmă specializată care să hăituiască ușii din zonă. Având în vedere că aici se va construi și Gușterland, parcul de distracții de 6 milioane de euro, municipalitatea se va consulta și cu alți specialiști pentru a găsi soluții eficiente.
CITEȘTE ȘI: Gușterland, parcul de distracții din Sibiu, va costa 6 milioane de euro
„În ceea ce privește gestionarea acestui tip de situații, Primăria Sibiu a contractat serviciile unei firme specializate ca gestionar al fondului cinegetic, licențiată de Ministerul mediului, apelor și pădurilor, contractul având ca obiect asigurarea serviciilor de permanență și intervenția imediată în zonele unde se semnalează prezența ursului. Astfel, după primirea sesizării cu privire la incidentul de pe Dealul Gușteriței, firma a fost notificată și a inițiat procedura de permanență și hăituire a animalului. În plus, în contextul în care în această zonă este planificată crearea unui obiectiv de agrement și ciclo-turism, Primăria Sibiu se va consulta și cu alți specialiști în domeniul managementului carnivorelor mari pentru a identifica soluții și mai eficiente pentru siguranța cetățenilor”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.