Timp de o săptămână, înn perioada 16 – 22 septembrie, la nivel național s-a desfășurat proiectul ROADPOL-SAFETY DAYS – Focus on the road, pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora. Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora. De asemenea, proiectul și-a propus ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa. În cadrul acestuia, polițiștii sibieni au verificat o mulțime de șoferi pentru a vedea dacă respectă normele rutiere. Mulți au fost amendați: fie au folosit telefonul la volan, fie au condus fără a purta centura de siguranță.
„Prin activitățile derulate pe parcursul întregii perioade de derulare a proiectului, s-a urmărit combaterea efectuării de către conducătorii de vehicule a unor activități de natură a le distrage atenția în timpul condusului, purtarea centurii de siguranță, combaterea nerespectării regimului legal de viteză, dar și a conducerii vehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează reprezentanții IPJ Sibiu.
În urma activităților desfășurate în perioada de referință, au fost aplicate 758 de sancțiuni contravenționale pentru abateri de la normele rutiere, fiind verificate peste 1.500 de autovehicule.
Amenzi pentru șoferii care au folosit telefonul la volan
Având în vedere „tematica” acestor acțiuni, respectiv „Focus on the road”, din totalul sancțiunilor aplicate 91 au fost pentru utilizarea telefonului mobil, 10 pentru neatenția în conducere și aproape 200 pentru neportul centurii de siguranță.
„În cadrul acestui proiect, la data de 21 septembrie a.c., în intervalul orar 11:00 – 13:00, polițiștii sibieni au desfășurat, în municipiul Sibiu, o acțiune de conștientizare a conducătorilor auto cu privire la consecințele la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice, la aceste activități fiind prezent și laboratorul de circulație”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.
Pe lângă recomandările privind atenția și responsabilitate pe care trebuie să le manifeste în trafic, conducătorii auto opriți au fost provocați de către polițiștii rutieri să răspundă și unui chestionar cu 15 întrebări, cu tematică rutieră, iar cei care au răspuns corect la minim 13 întrebări au primit o invitație pentru 2 persoane la o piesă de teatru la Teatrul Radu Stanca Sibiu. 33 de șoferi au acceptat provocarea, iar 21 dintre ei au răspuns corect la mai mult de 13 întrebări.
Pentru a reduce riscul victimizării prin accidente rutiere și a circula în siguranță, polițiștii vă recomandă:
- Adaptați viteza de deplasare la particularitățile de drum și de trafic!
- Nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentare!
- Nu conduceți dacă vă simțiți obosiți!
- Nu conduceți sub influența alcoolului sau a drogurilor!
- Folosiți centura de siguranță – vă poate salva viața în caz de accident!