referendum pro-rus în ucraina - militarii merg din casă în casă înarmați pentru a obține voturi

Soldații separatiști merg înarmați, din ușă în ușă, în zonele ocupate ale Ucrainei, pentru a strânge voturile necesare referendumurile privind aderarea la Rusia.

referendum pro-rus în ucraina - militarii merg din casă în casă înarmați pentru a obține voturi

„Trebuie să răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează”, a declarat pentru BBC o localnică din Enerhodar, relatează ziare.com

În sudul orașului Herson, soldații ruși au stat cu o urnă de vot în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.Votul din ușă în ușă este pentru „securitate”, susține presa de stat rusă.

„Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie. În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și cel din ușă în ușă”, a relatat TASS.

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi „colaboratori” locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

„Tatăl meu a pus nu aderării la Rusia. Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus nu. Ei au spus: Nimic. Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta”, a spus femeia.

Femeia a mai spus că a existat un singur buletin de vot pentru întreaga gospodărie, și nu pentru fiecare persoană.

Deși dovezile există, prezența unor bărbați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

Experții spun că așa-zisele referendumuri, care se desfășoară pe parcursul a cinci zile, vor permite Rusiei să revendice – în mod ilegal – patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.

Adică un vot fals privind anexarea la șapte luni de la invazia Rusiei.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruși au stabilit deja obiective pentru „participarea inventată a alegătorilor și ratele de aprobare pentru aceste referendumuri false”.

Cleverly a declarat că Rusia intenționează să oficializeze anexarea celor patru regiuni – Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie – până la sfârșitul lunii.

O sursă din Herson a declarat pentru BBC că nu a existat niciun efort public de încurajare a votului, în afară de un anunț al agenției ruse de știri potrivit căruia oamenii pot vota într-o clădire a portului, care a fost dezafectată timp de 10 ani.

O altă femeie din Herson a declarat că a văzut „militari înarmați” în fața clădirii în care părea să se desfășoare votul. Ea s-a prefăcut că și-a uitat pașaportul, pentru a nu fi nevoită să voteze.

Femeia a precizat că toți prietenii și familia ei erau împotriva referendumului. „Nu știm cum va fi viața noastră după acest referendum. Este foarte greu de înțeles ce vor să facă”, a spus ea.

Kievul spune că referendumurile nu vor schimba nimic, iar forțele sale vor continua să facă presiuni pentru a elibera toate teritoriile.

Kievul a ameninţat organizatorii aşa-numitelor referendumuri din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare. În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă. Există mulţi colaboratori în teritoriile ocupate, susţine guvernul ucrainean.

Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de „referendum”, că grupuri înarmate au mers la case pentru a-i forța pe oameni să voteze, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă.

Separatiştii pro-ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson. Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică