Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,58 lei pe litru la benzină și 7,91 lei pe litru la motorină, relatează economica.net
Așadar, liderul pieței a scăzut azi prețul cu 10 bani pe litru, și la benzină și la motorină. O ieftinire semnificativă care vine după una, tot de zece bani pe litru, care a avut loc acum cinci zile. Anterior, benzina se ieftinise cu zece bani pe litru iar săptămâna precedentă prețurile au fost reduse în două rânduri, cu câte 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină.
Și după modificarea de preț de marți, se menține diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina fiind cu 1,33 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.
Partidele din coaliția de guvernare au căzut de acord la începutul săptămânii trecute să prelungească schema actuală de reducere cu 50 de bani pe litru a prețului benzinei și motorinei, în forma actuală, până la sfârșitul anului, potrivit unor surse guvernamentale. Mecanismul, stabilit în iunie, fusese legiferat pentru trei luni, și ar fi urmat să expire la finalul acestei luni.
Astfel, toți carburanții vor fi reduși cu 50 de bani pe litru încă trei luni.
Schema de reducere presupune ca o reducere de 25 de bani din prețul carburantului să fie susținută de stat, cu condiția ca alți 25 de bani să fie scăzuți din preț prin efortul propriu al companiilor petroliere. Mecanismul voluntar, legiferat în iunie, a fost adoptat de marile companii din sector, așa că toate firmele mari au redus, începând cu 1 iulie, prețurile carburanților cu 50 de bani pe litru.
Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.
Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.
Petrolul se ieftinește
Scăderile repetate de preț la pompă au loc în contextul scăderii cotațiilor la produse petroliere,principalul factor care inflențează prețul carburanților. Vinerea trecută, cotația Platt’s Med, de referință pentru zona noastră, era de 818 dolar 818 dolari pe tonă, iar cea a motorinei de 1.000 de dolari pe tonă, nivel mult mai scăzut față de nivelurile din primăvară, cînd erau la circa 1.400-1.500 de dolari. Totuși, evoluția prețurilor la pompă este influențată și de cursul dolarului american, moneda de schimb globală pentru tranzacțiile cu produse energtice, ori USD s-a apreciat semnificativ în ultimele zile, ajungând la 5,11 RON.
Preţurile petrolului au atins luni minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, potrivit agenției Reuters, citate de News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 1,09 dolari, sau cu 1,3%, până la 85,06 dolari pe baril. Minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari, cel mai redus nivel atins din 14 ianuarie.
Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 90 de cenţi, sau cu 1,1%, iar minimul sesiunii a fost de 77,21 dolari, cel mai redus nivel atins din 6 ianuarie.
Ambele contracte au crescut la începutul sesiunii, după un declin de aproximativ 5% consemnat vineri.
Indicele dolarului a atins un maxim al ultimelor două decenii faţă de un coş de şase valute, presând cererea de petrol, care este cotat în moneda americană. Impactul unui dolar puternic asupra preţului petrolului este cel mai pronunţat din mai bine de un an, arată datele Refinitiv Eikon.
”Este greu pentru oricine să se aştepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.
Perturbarea provocată de războiul Rusia-Ucraina a lovit şi piaţa petrolului, sancţiunile Uniunii Europene care interzic ţiţeiul rusesc urmând să intre în vigoare în decembrie, împreună cu un plan al ţărilor G7 de a introduce un plafon al preţului petrolului rusesc.
Creşterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale din numeroase ţări consumatoare de petrol au provocat temeri cu privire la o încetinire economică care ar putea comprima cererea de petrol.
Similare
Ultima oră
- Alegerile prezidențiale și parlamentare la Sibiu: Lista cu toate secțiile din oraș și străzile arondate la fiecare miercuri, 20 noiembrie, 2024
- Cum ne protejăm locuința în sezonul rece. Recomandările pompierilor sibieni miercuri, 20 noiembrie, 2024
- Motociclistă lovită de un șofer neatent în trafic pe o stradă din Mediaș marți, 19 noiembrie, 2024
- Adevăratul motiv pentru care Daniel Niculae a venit la FC Hermannstadt. ”Ne-a lipsit..” marți, 19 noiembrie, 2024
- Silezia Inferioară – efectul WOW și emoții sportive pe măsura campionilor marți, 19 noiembrie, 2024