Medicamentele expirate nu trebuie aruncate la gunoi - Pot fi returnate în farmacii

Majoritatea românilor au avut măcar o dată în casă pastile şi siropuri care au expirat. Acestea nu se aruncă la gunoi, la chiuvetă şi nici la toaletă. 

Medicamentele expirate nu trebuie aruncate la gunoi - Pot fi returnate în farmacii

Este nociv pentru sănătate, dar şi pentru mediu, deoarece medicamentele sunt un factor important de poluare. Mai mult, aruncarea medicamentelor expirate la gunoi este şi ilegală, precizează observatornews.ro

Oamenii sunt familiarizaţi cu anumite modalităţi de protejare a mediului, cum ar fi reciclarea hârtiei, sticlei sau plasticului, consumul de lichide din recipiente reutilizabile şi folosirea frecventă a transportului în comun. Însă, nu mulţi oameni ştiu cum să procedeze cu medicamentele şi deşeurile farmaceutice din casa lor.

Medicamentele sunt produse cu statut special, întrucât conţin substanţe active chimice care au rolul de a preveni sau de a trata afecţiuni. Nu pot fi lăsate la voia întâmplării, iar după ce au expirat trebuie avut grijă unde sunt aruncate, deoarece există riscul să aibă efecte nocive, precum contaminarea solului şi a apei, populate la rândul lor cu vieţuitoare.

Ce e corect să facem cu medicamentele expirate sau nedorite

De aceea, chiar dacă pare o soluţie simplă, aruncatul pastilelor sau a siropurilor la toaletă nu este o metodă bună, şi nici sănătoasă. Explicaţia este aceea că unele substanţe se pot descompune în apă, fiind o sursă sigură de poluare.

Nici la gunoi nu este bine să le arunci, deoarece este posibil ca un animal de companie sau chiar copilul să le găsească şi să le înghită. Totodată, medicamentele expirate sunt periculoase şi dacă sunt păstrate în casă, deoarece există riscul să fie înghiţite de un copil sau de o persoana în vârstă, iar reacţiile adverse pot fi foarte grave.

Pe de altă parte, daca sunt aruncate în vasul de toaletă, medicamentele expirate vor polua cu certitudine apa în care sunt deversate din reţeaua de canalizare, deoarece staţiile de tratare a apei nu au tehnologia de a filtra substanţele medicamentoase.

Geologii din Statele Unite au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

În 2008, The Associated Press a raportat că produse farmaceutice precum antibioticele, anti-convulsivele şi tratamentele antidepresive au fost găsite în apa de băut din 24 de zone metropolitane majore care deserveau 41 de milioane de oameni din S.U.A.

Cea mai sigură şi legală metodă este să duci medicamentele expirate la farmacii care au contracte cu firme specializate şi care se vor ocupa ulterior de distrugerea acestora.

Medicamentele se duc in locatii speciale

Consumatorii ar trebui să găsească locaţii sau evenimente la care au loc colectari de medicamente ori deşeuri farmaceutice. În România, legea spune clar: medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor.

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, această categorie de produse trebuie dusă în mod obligatoriu la farmaciile care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, în cele mai bune condiţii de siguranţă.

În cazul în care farmacia acceptă medicamentele expirate, cel care le predă trebuie să completeze o listă în care să scrie ce medicamente a predat și care sunt cantitățile. Pentru că procedura este neclară și anevoioasă, autoritățile sunt de părere că este nevoie de modificarea legii în acest sens pentru ca medicamentele să nu mai ajungă la coșul de gunoi sau în natură. Autoritățile își propun ca pe cutiile de medicamente să apară anumite mesaje prin care românii să fie îndemnați să nu mai arunce medicamentele la gunoi.

Medicamentele pot fi donate

Dacă există în casă pastile sau tratamente nedorite, este indicat ca acestea să fie donate persoanelor care au nevoie de ele, dar nu îşi permit să le achiziţioneze.

În România, estimativ în jur de 1500 de tone de medicamente ajung la gunoi

Din păcate, în România nu există statistici concrete cu privire la acest fenomen îngrijorător. Dar dacă facem o comparaţie cu alte ţări europene, mult mai riguroase şi cu legislaţie menită să diminueze considerabil această situaţie, estimăm că în România aproximativ 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an în gropile de gunoi sau în reţeaua publică de canalizare. Aceasta este doar o estimare a organizaţiilor din industria farmaceutică.

Cum se procedează în alte ţări

În Franţa, se fac de ani buni paşi pentru diminuarea considerabilă a acestui fenomen, cu rezultate vizibile. Guvernul francez a înfiinţat Cyclamed, fundaţie care are ca scop colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, prin intermediul farmaciilor. Anul trecut, 80% din francezi declarau că au colectat şi au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizează, conform Cyclamed. Cantităţile colectate în 2016 au fost de cca. 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor. Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea pentru cca. 7000 de locuinţe. Toate aceste realizări au fost posibile şi datorită unor campanii constante de educare şi informare, scopul final fiind transformarea acestui gest, iniţial inconfortabil, într-unul reflex.

În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie.

La nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare recunoaște faptul că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. UE este pe locul doi la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente. Din nefericire, în majoritatea statelor membre UE aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

Incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deşeurilor anatomopatologice, a substanţelor cu regim special (citotoxice/citostatice) şi a medicamentelor inutilizabile. Sistemele automate de filtrare, neutralizare şi monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecţia mediului şi sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică.

Medicamentele pentru chimioterapie au un regim special

Medicamentele pentru chimioterapie au un regim special de eliminare. Acestea trebuie returnate în clinica sau cabinetul medicului care le-a prescris. Acest tip de medicamente este foarte periculos și poate provoca efecte adverse grave chiar dacă sunt atinse.

Cum păstrezi medicamentele în stare bună în perioada de valabilitate?

În primul rând este foarte important să nu consumi medicamente care au ieșit din perioada de valabilitate, deoarece există riscul ca acestea să își piardă din eficiență sau, în unele cazuri, să își schimbe compoziția chimică devenind periculoase pentru sănătatea ta.

Pentru le păstra în condiții bune atâta timp cât sunt valabile este important să citești cu atenție informațiile de pe prospect referitoare la condițiile de păstrare și depozitare pentru fiecare medicament în parte, să închizi cu grijă flacoanele de medicamente și să le depozitezi într-un loc răcoros și ferit de lumină. De asemenea, evită să le depozitezi în baie, deoarece gradul de căldură și umiditate este mult mai mare decât în restul casei.

Ultima oră

Comentariul meu