Direcția Județeană pentru Cultură le atrage atenția sibienilor cu privire la conservarea monumentelor istorice după ce, în perimetrul fostei Cetăți a Sibiului, au fost executate lucrări neadecvate și neavizate. Unele imobile au fațade placate cu polistiren și sunt zugrăvite cu nuanțe care nu mai au nimic în comun cu originalul, iar în acest fel este „întunecată imaginea Sibiului”.
Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu readuce în atenția opiniei publice importanța respectării și protejării patrimoniului cultural, demers început în data de 10 septembrie a acestui an prin lansarea, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, a Programului de conștientizare a importanței păstrării și promovării patrimoniului, de orice tip.
Reprezentanții Direcției pentru Cultură spun că în oraș au fost realizate o serie de lucrări neavizate la imobilele istorice, iar din cauza acestor intervenții neadecvate, „se întunecă” imaginea Sibiului.
„După lunga perioadă a pandemiei ne confruntăm în prezent cu abateri flagrante de la prevederile Legii 422 / 2001 privind protejarea monumentelor istorice. Intervențiile neadecvate și neavizate au început să pătrundă tot mai des, inclusiv în perimetrul fostei Cetății a Sibiului, sit – monument istoric de categoria A, aflat pe Lista Indicativă UNESCO. Enumerăm o parte dintre intervențiile neadecvate: învelitori de tablă, fațade placate cu polistiren și zugrăvite în nuanțe care nu mai au nimic în comun cu cele originale, tâmplării din PVC etc. Toate acestea încep să întunece imaginea Sibiului, oraș considerat unul dintre orașele cele mai bine conservate din punct de vedere al patrimoniului din România”, anunță Direcția pentru Cultură Sibiu.
Consilierii de specialitate ai Direcției Județene pentru Cultură Sibiu au sesizat în ultimele șase luni, încălcări flagrante, nu numai în municipiul Sibiu ci și în întreg județul, situațiile descoperite fiind de multe ori de o gravitate alarmantă.
Sibienii, sfătuiți să sesizeze ilegalitățile
Astfel, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a decis luarea unor măsuri pentru prevenirea acestor ilegalități și pentru conștientizarea de către toți cetățenii a importanței prezervării și respectării moștenirii culturale. În acest sens, în cazul încălcării prevederilor Legii 422/2001, vor fi sesizate instituțiile cu atribuții în domeniu: Poliția Municipiului Sibiu, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, primăriile locale și Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea cetățenii care încalcă legea amintită, vor primi somații iar fotografiile imobilelor acestora vor apărea săptămânal în presă și pe site-ul instituției noastre, https://djcsibiu.ro.
„Apelând la spiritul civic al sibienilor, în dorința de a avea un oraș și un județ care să respecte Patrimoniul Cultural, de o valoare incomensurabilă, pe care îl deține, apelăm la ajutorul cetățenilor care sunt rugați să sesizeze ilegalități și să le trimită, împreună cu fotografii doveditoare, pe adresa noastră de mail: contact@mail.djcsibiu.ro”, anunță Direcția pentru Cultură Sibiu.