Stadionul Municipal ”interzis” pentru organizatorii de evenimente - Tarife și costuri adiacente prea mari - „Nu avem ce face acolo la prețurile acestea”

Organizatorii de evenimente din Sibiu au păreri împărțite în ceea ce privește închirierea stadionului Municipal. Majoritatea consideră că taxa de 25.000 lei nu reprezintă o sumă exorbitantă, însă intervin și alte costuri, precum închirierea unui „Port-A-Floor” pentru protejarea gazonului, care se ridică la zeci de mii de euro.

VEZI ȘI: Tarifele de închiriere de la stadionul Municipal prea scumpe pentru FC Hermannstadt – Ștefan Băcilă: „Taxa este mare, mai ales că nu avem bani”

Stadionul Municipal ”interzis” pentru organizatorii de evenimente - Tarife și costuri adiacente prea mari - „Nu avem ce face acolo la prețurile acestea”

Primăria a pus în dezbatere publică tarifele car ar urma să fie percepute pentru închirierea Stadionului Municipal din Sibiu. Mai exact, pentru evenimentele culturale închirierea acestuia va fi de 25.000 lei pe zi, iar pentru meciurile de fotbal va costa 20.000 lei pe zi. O parte dintre organizatorii sibieni de evenimente sunt sceptici atât referitor la suma propusă pentru închiriere, cât și legat de restul costurilor care implică organizarea unui eveniment pe stadion.

Citește și: Tarifele de închiriere la Stadionul Municipal din Sibiu – De la 20.000 de lei pentru meciurile de fotbal și 25.000 de lei pentru spectacole

Stadionul Municipal ”interzis” pentru organizatorii de evenimente - Tarife și costuri adiacente prea mari - „Nu avem ce face acolo la prețurile acestea”

Tudor Popa (foto sus), organizator de evenimente din Sibiu și președinte al Asociației pentru Înfrumusețare Orașului Sibiu (AIOS), ar prefera ca pentru evenimentele culturale aflate pe Agenda Culturală să nu se perceapă o taxă de închiriere. „Suma este foarte mare, probabil ca ar fi niște variante sa se închirieze doar o parte din stadion, tribuna, o pista de alergare să nu fie afectat tot stadionul. Pentru concerte ar fi suficient. Pentru evenimentele de pe Agenda Culturală indicat ar fi să nu se plătească închirierea stadionului, ci doar pentru zonele comerciale. S-ar putea găsi alte soluții. Deocamdată nu avem ce face acolo, mai ales la prețurile acestea. E vorba de evenimente foarte mari”, spune Tudor Popa.Stadionul Municipal ”interzis” pentru organizatorii de evenimente - Tarife și costuri adiacente prea mari - „Nu avem ce face acolo la prețurile acestea”

Organizatorul evenimentului Sibiu Music Festival vede suma ca fiind una rezonabilă, însă nu consideră relevant ca evenimentele finanțate prin Agenda Culturală să plătească taxa de închiriere.Stadionul Municipal ”interzis” pentru organizatorii de evenimente - Tarife și costuri adiacente prea mari - „Nu avem ce face acolo la prețurile acestea”

„Suma mi se pare foarte ok, foarte accesibilă pentru cine își permite. Acoperirea gazonului mai costă 40.000 – 50.00 de euro, depinde dacă este pe Agenda Culturală. Dacă sunt finanțate mi s-ar părea absurd pentru ca acea chirie s-ar plăti din bani de la Consiliul Local si s-ar întoarce tot la Consiliul Local, banii s-ar putea reflecta într-un număr mai mare de artiști din cadrul evenimentului sau în promovare. În Piața Mare un operator cultural nu plătește chirie pe domeniul public în baza contractului, atunci pentru stadion de ce ai plăti? Nu mi se pare normal să se plătească chirie de către un eveniment finanțat de Agenda Culturala. Consider că ar trebui să se găsească o soluție și pentru închirierea parțială, altfel  nu cred că se vor încumeta mulți să facă evenimente pe stadion”, spune Tibi Marian, organizator Sibiu Music Festival.

Costurile adiacente mai mari decât taxa de închirierii Stadionului Municipal

Sebastian Marcovici, organizatorul festivalului Focus in The Park nu consideră că suma de 25.000 lei este un mare, însă nu se gândește să organizeze un eveniment pe Stadionul Municipal.Stadionul Municipal ”interzis” pentru organizatorii de evenimente - Tarife și costuri adiacente prea mari - „Nu avem ce face acolo la prețurile acestea”

„Nu mi se pare mult 25.000 lei, îi poți genera extrem de ușor din biletele de intrare, eu sunt absolut de acord. Eu nu am în plan să organizez vreodată ceva acolo pentru că nu pot să îmi asum costuri atât de mari și nici nu aș organiza un eveniment parțial. Dacă ai mai organizat vreodată în viață evenimente pe stadion știi că nu este vorba doar 25.000 lei, ci implică și alte costuri. În Sibiu, nu ai de unde să închiriezi un Port-A-Floor – o suprafață cu care se acoperă gazonul – și ai nevoie de unul pentru că nu se pot instala scene direct pe gazon. Închirierea pentru 4-5 zile, plus zilele adiacente de instalare, te costă undeva la 50-60.000 de euro. Floor Port-ul asigură o bună desfășurare a evenimentului, dar nu îți dă nici o garanție că gazonul nu va fi deteriorat. Asta înseamnă însămânțarea gazonului care e poate face parțială sau integrală ce înseamnă încă 40 – 50.000 de euro. Pornim de la 100.000 euro din start cu bugetul organizatoric, pe lângă cei 25.000 lei. Nu mă deranjează cei 25.000 lei, dar alți factori fac imposibilă organizarea unui eveniment pentru mine”, Sebastian Marcovici.Stadionul Municipal ”interzis” pentru organizatorii de evenimente - Tarife și costuri adiacente prea mari - „Nu avem ce face acolo la prețurile acestea”

Ionuț Veștemean, unul dintre acționarii de la Backyard, spune că suma ar fi puțin cam mare, însă nu cei 25.000 de lei ar fi problema, ci costurile care se adaugă odată cu închirierea stadionului. Acesta deja ia în considerare ca pe viitor să organizeze un eveniment pe Stadionul Municipal din Sibiu. „Este puțin cam mare și să spunem ca nu asta ar fi o problemă, dar celelalte condiții, mai exact prețul protecției gazonului care trebuie suportată de noi. Nu ar fi nici asta o problemă, dar nu se prea găsește și este foarte scumpă. Dacă achiziționează ei și pot să închirieze mecanismul de protecție și să îl dea la un preț mai accesibil, ar fi mai bine. E destul de scump și nici nu garantează că gazonul s-ar putea strica, ceea ce ar însemna să fie schimbat. Asta este o mare problemă și reprezintă o reticență pentru cei care își doresc să organizeze evenimente pe stadion. Luăm și noi în considerare să organizăm un eveniment acolo, avem ceva în plan, dar trebuie tratată foarte bine problema asta”, explică Ionuț Veștemean de la Backyard.

Ultima oră

Comentariul meu