Un sibian se confruntă de la începutul anului 2022 cu o problemă legată de un teren pe care îl deține pe Calea Șurii Mici. În zonă urmează să se construiască un cartier de blocuri, iar sibianul este nemulțumit că ar trebui să cedeze o parte din terenul său pentru un drum de acces.
Claudiu Ștefan este proprietarul unui teren de pe Calea Șurii Mici din Sibiu. El spune că se simte constrâns de Primăria Sibiu să renunțe la o parte din terenul său, deoarece în zonă a fost prevăzut un drum de acces pentru noul cartier fără ca el să fi fost înștiințat. De la începutul acestui an, Ștefan a luat mai multe măsuri pentru a clarifica situația neplăcută la care s-a ajuns din cauză că, spune el, „nu a fost notificat” din timp.
„Pe Calea Șurii Mici au fost inițiate două Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Când dezvoltatorilor li s-a emis avizul de oportunitate, s-a cerut să se reglementeze juridic terenurile pe un teritoriu mult mai mare. Din teritoriul acesta am făcut și eu parte cu prima parcelă, care este vecină cu parcela generatoare de P.U.Z. Trebuiau să mă notifice că sunt afectat de documentația aceasta de urbanism. Asta nu s-a întâmplat, pentru că au desenat un drum pe proprietatea mea fără să mă întrebe. Legea spune clar că nu ai voie să îmi desenezi mie drumuri pe proprietatea mea privată fără acordul meu și fără să mă expropriezi în prealabil. Au făcut planul ca și cum eu nu exist”, spune Ștefan.
Aprobarea PUZ-ului a fost amânată de mai multe ori
Terenul său de 3000 mp a fost inclus în documentația de urbanism (PUZ) elaborată pentru o suprafață mai mare din zona respectivă, care urma să fie aprobată într-o ședință de Consiliu Local. Proiectul de hotărâre a fost însă retras de mai multe ori de pe ordinea de zi a ședințelor consiliului din cauza acestei probleme semnalate de proprietar.
„Când m-am dus la primărie în audiență deja era prea târziu, trecuseră cele 25 de zile. Le-am cerut să îmi pună la dispoziție documentul oficial care atestă notificarea mea că sunt afectat de documentație și nu au putut face asta. M-au plimbat așa până când PUZ-urile au ajuns pe ordinea de zi în ședință. A trebuit să fac zeci de hârtii către ei ca să le scot de pe ordinea de zi și am purtat zeci de discuții cu consilierii locali, cărora le-am justificat clar, cu probe solide, problema aceasta. În prima fază, doamna primar le-a scos de pe ordinea de zi. Le-a pus însă și a doua oară, și a trebuit iar să intervin. Am fost la ședință și l-a scos și atunci de pe ordinea de zi. N-au vrut să ia în calcul amendamentele mele, pentru că ei au vrut să cedez gratis terenul de 3000 mp”, adaugă proprietarul.
Certificatul de urbanism îi interzice construirea
Totodată, acesta are interdicție de construire pe terenul respectiv, din cauză că Planul de Urbanism General (PUG) al Sibiului prevede că acolo urmează să fie făcut un drum. „Am depus acte pentru două certificate de urbanism, care au fost emise acum două săptămâni. Mi-au dat interdicție de construire, pentru că e drum aprobat prin PUG-ul Sibiului. Am cerut revocarea certificatelor și îmi spun că nu le revocă pentru că este drum care apare în PUG -ul Sibiului. Anul trecut, Curtea de Apel din Albă Iulia a emis o decizie de anulare a două-trei articole din PUG, inclusiv acesta pentru care Primăria Sibiu și-a rezervat un drept de proprietate asupra terenului meu, creând acele servituți publice”, spune Claudiu Ștefan.
Sibianul este dispus să meargă „până în pânzele albe” pentru a-și face dreptate. S-a consultat cu mai mulți avocați și ia în calcul să facă plângere penală și plângere civilă la adresa Primăriei Municipiului Sibiu. „Deja am discutat cu avocații și voi face o plângere penală. Lucrurile sunt clare în problema mea, oricine poate înțelege că certificatul de urbanism trebuia emis cu posibilitatea de a construi. Voi merge atât pe partea penală, cât și pe partea civilă”, spune proprietarul terenului.
Reporterul Ora de Sibiu a trimis o solicitare Primăriei Sibiu în legătură cu informațiile sesizate de Claudiu Ștefan.
Nu este singurul cu probleme cu Primaria Sibiu!