O fotografie rară cu Avram Iancu vândută la licitație cu 7.500 de euro

O fotografie cu eroul național Avram Iancu a fost vândută la licitație cu 7.500 de euro. Fotografia avea o vechime de peste 160 de ani.

O fotografie rară cu Avram Iancu vândută la licitație cu 7.500 de euro

Fotografia a fost vândută pentru suma de 7.500 de euro, incluzând și taxele. Potrivit casei de licitații Historic, fotografia format carte-de-visite îl înfățișează pe Avram Iancu, reprezentat frontal, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept, relatează ziare.com

„Fotografia a fost realizată în jurul vârstei de 41 de ani, putând fi datată undeva în decursul anului 1865. Fotografia a fost clasată la Tezaur”, se precizează pe site-ul casei de licitații.

Prețul de pornire a fost de 1.000 de euro. „Prețul pozei cu Avram Iancu e infim. 7.500 de euro, atât valorează ”singura fotografie” a simbolului Transilvaniei românești. Care, de fapt, nu e singura. Și care ne spun unii că e din 1865, dar nu avem nici o dovadă că nu e vreo reproducere din 1895 sau 1925. Trebuie să îi credem pe cuvânt. Și dacă e cum spun ei, nu avem voie să știm unde naiba a stat până acum. Și care poză are un raport de expertiză pe care nu îl vede nimeni. Și mai știm și cum se fac expertizele și ce minți luminate au experții”, a afirmat istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Scurtă istorie a vieții Crăișorului Munților

Avram Iancu, născut în 1824 în comuna Vidra de Sus (în prezent comuna Avram Iancu), este cel de-al doilea copil al lui Alisandru Iancu și al Mariei Gligor. Clasele primare le-a făcut în satul său natal, iar apoi a continuat școala în comuna Câmpeni și Zlatna. În anul 1844 se înscrie la Facultatea de Drept la Cluj Napoca.

A profesat pentru o scurtă perioadă pe diferite funcții administrative, urmând ca în cursul anului 1848 să își abandoneze cariera de jurist și să se alăture manifestațiilor revoluționare. Întors în Munții Apuseni în primăvara anului 1848, Avram Iancu, împreună cu mulțimi de tineri, au mers la Blaj pe Câmpia Libertății unde s-au alăturat liderilor revoluționari într-o adunare națională, acest eveniment reprezentând pretextul unei revoluții.

Avram Iancu a avut un rol însemnat în tumultul acestor evenimente, fiind unul dintre conducătorii românilor din Transilvania. În vara lui 1849, armata maghiară a fost înfrântă de armatele țariste și habsburgice, iar oamenii lui Avram Iancu au fost nevoiți să depună armele.

Avram Iancu a fost căutat timp de mai bine de 3 ani, fiind prins în 1852 și dus la Alba Iulia, unde a fost închis. După câteva luni a fost achitat și eliberat, fiind nevoit să se retragă în munți, între moți, unde va rămâne până la moartea sa, trăind o viață în condiții precare. În ziua de 10 septembrie 1872 a fost găsit decedat la Baia de Criș, fiind înmormântat în satul Țebea.

Ultima oră

Comentariul meu