Cu toții așteptăm cu nerăbdare perioada concediilor, să plecăm spre locuri însorite, în țară sau în străinătate. Tot anul ne planificăm în detaliu vacanța de vară, însă de multe ori uităm poate de măsurile de siguranță pe care trebuie să le luăm astfel încât să nu fim prădați de hoți în perioada în care lipsim de acasă. Și cum paza bună trece primejdia rea, e necesar să fim precauți atunci când casa rămâne nesupravegheată.
Așa cum cu toții așteptăm să plecăm în vacanță, la fel de nerăbdători să lăsăm locuința nesupravegheată sunt și hoții. În perioada concediilor, spărgătorii profită de ocazie și dau atacul. Statisticile poliției arată că, în luna august, în județul Sibiu, au avut loc cele mai multe furturi anul acesta.
Cele mai multe furturi, în perioada concediilor
În județul Sibiu, din luna ianuarie și până la finalul lunii mai, au fost sesizate 140 de infracțiuni de furt din locuință. În aceste cinci luni, nu mulți oameni obișnuiesc să plece în concediu, astfel că nici sesizările nu sunt prea multe.
Dar, cu cât se apropie sezonul estival, iar sibienii sunt mai mult plecați de acasă, furturile din locuințe se înmulțesc. În lunile iunie, iulie, august, dar și în extra-sezon, în septembrie, au loc mai multe furturi decât în restul anului. „În perioada 01.06. – 30.09.2022, la nivelul IPJ Sibiu au fost sesizate 126 de infracțiuni de furt din locuință. Cele mai multe furturi din locuință s-au înregistrat în luna august”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.
În timp ce la nivelul județului cele mai multe furturi din locuințe au avut loc în luna august, în municipiul Sibiu cele mai multe spargeri au fost date în iulie. Spre exemplu, în iunie s-au înregistrat 9 furturi din locuință, în iulie au fost sesizate 18 furturi din locuință, iar în luna august au avut loc 17 furturi.
Cum ne ferim de hoții din locuințe – Sfaturile polițiștilor
Între calitatea sistemelor de asigurare a protecției și ingeniozitatea hoților a fost, dintotdeauna, o acerbă competiție, constată oamenii legii. În cele mai multe cazuri însă, casele care ajung să fie prădate aparțin proprietarilor care ignoră cele mai elementare măsuri de autoprotecție, devenind astfel victime sigure.
„Una din cele mai eficiente metode de protecție o constituie limitarea posibilităților de acces la bunurile de valoare și prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori”, se arată pe site-ul Poliției Române.
Practic, răufăcătorii sunt ținuți departe dacă există bariere fizice, cum ar fi încuietori, grilaje, obloane, și bariere psihice, cum sunt sistemele de supraveghere video sau interfonul, care descurajează rapid tentativa de pătrundere prin efracție a infractorilor.
Dacă locuiți la bloc, polițiștii vă recomandă următoarele:
- montați un interfon la intrarea în scară și utilizați-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
- asigurați dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
- asigurați-vă că dispozitivul de amortizare montat pe ușa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
- la intrările în holurile blocului și pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
- instalați un sistem de iluminare automat cu detecția mișcării și un sistem de supraveghere video;
- montați un sistem de alarmă în locuința dumneavoastră;
- conectați sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
- montați o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință;
- dacă locuiți la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră țin hoții la distanță.
- încuietoarea trebuie montata corect, în așa fel încât să fie imposibil accesul din exterior la șuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaștei, pentru a evita ruperea lui.
Dacă locuiți la casă, polițiștii vă recomandă:
Puteți monta un sistem de:
- supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfășurată în curtea casei;
- protecție perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
- iluminare cu senzori de mișcare.
De asemenea, oamenii legii spun că, la casă, este utilă și prezența unui câine. Aceștia le recomandă oamenilor să evite depozitarea în curte, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare. Totodată, polițiștii spun că este util să apelați la o persoană de încredere în perioada în care sunteți plecați de la domiciliu, astfel încât să ridice eventuale facturi, înștiințări din cutia poștală, pentru a nu lăsa impresia că sunteți plecat.