sâmbătă morților sau moșii de toamnă - tradiții și superstiții

Credincioșii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 5 noiembrie, Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților.

sâmbătă morților sau moșii de toamnă - tradiții și superstiții

În tradiția ortodoxă există patru sărbători închinate pomenirii celor adormiți, sunt marcate sâmbăta, și în popor sunt cunoscute sub numele de moșii de iarnă, moșii de primăvară, moșii de vară, moșii de toamnă, relatează ziare.com.

Ei se marchează după cum urmează: Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Pomenirea rudelor trecute în neființă se face diferit de la regiune la regiune. În Banat, Transilvania și Maramureș, oamenii curăță mormintele celor dragi în noaptea de 1 spre 2 noiembrie, le împodobesc cu flori, pun lumânări ca să lumineze calea celor adormiți. Sărbătoarea poartă numele de Luminație.

Semnificația religioasă a sărbătorii

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că în Sâmbăta Morților se ridică rugăciuni pentru cei care nu mai sunt printre noi: ”Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

În popor se spune că de Sâmbăta Morților, cei adormiți coboră pe pământ și colindă neîncetat noaptea.

Se mai zice că e bine să nu vă certați azi, și să nu se spele haine azi sau să se facă munci prin casă.

Femeile nu trebuie să dea cu mătura ca praful ridicat să nu ajungă în ochii celor adormiți și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea răposaților.

Se fac pachete cu mâncare și se oferă pomană (împărțeală, se numește în zona de sud a României) cu mâncare gătită.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică