Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este sărbătorit luni, 14 noiembrie, fiind vorba despre ultimul post din acest an, ce va avea 40 de zile.
Lăsatul Secului simbolizează ultima zi când se mai pot consuma alimente de dulce, adică lactate, brânzeturi, dulciuri sau carne. Acest lucru se întâmplă pe data de 14 noiembrie. Așadar, de marți, 15 noiembrie, va începe postul Crăciunului, care va dura 40 de zile, scrie Ziare.com
Mai exact, postul Crăciunului va dura până pe 24 decembrie, când se celebrează Nașterea lui Iisus Hristos. Însă, deși este mai lung decât cel al Paștelui, sunt permise dezlegări la pește în anumite zile.
Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului
Toată familia se adună la masă, cu bucate alese și gustă din ce au are mai bun, pentru a nu pofti mai târziu, în post, la cele interzise.
Toate oasele și resturile de mâncare se strâng într-o față de masă și se aruncă a doua zi spre răsărit, rostind următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
În unele zone ale țării, finii trec pe la nași să ia cina împreună. În altele, fix la intrarea în post, oalele se pun cu gura în jos, astfel încât toți membrii familiei să fie ocoliți de pagubă sau boală.
Din bătrâni se mai spune că trebuie să lăsăm ranchiuna deoparte și să ne împăcăm chiar cu aceia care ne sunt vrăjmași. Tot de la aceștia este bine să ne cerem iertare, astfel încât în post sufletul să nu ne fie mâniat,
În mediul rural, în unele sate, sărbătoarea Lăsatului Secului se desfășoară sub cerul liber, o noapte întreagă. De-a lungul timpului, a fost un prilej de veselie, deoarece se aprinde un foc, lângă care se cântă, se joacă sau se fac ”strigături peste sat”, similare cu cele de Anul Nou sau Ajunul Crăciunului, când mulți copii merg la colindat și vestesc Nașterea lui Iisus Hristos.