sezonul de schi în păltiniș se va scurta în următorii ani - „activitățile recreative pot fi restricționate de creșterea temperaturilor” 

În fiecare zi de iarnă, și mai ales în weekenduri, stațiunea Păltiniș este plină ochi de oameni. Pasionații de sporturi de zăpadă așteaptă cu nerăbdare primele ninsori pentru a proba pârtiile. Dar, potrivit unui studiu recent, realizat cu ocazia dezvoltării unei strategii privind atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, în următoarele decenii nu vom mai avea parte de prea multă zăpadă dacă nu sunt luate măsuri. Sezonul turistic s-ar putea scurta din cauza temperaturilor ridicate. 

sezonul de schi în păltiniș se va scurta în următorii ani - „activitățile recreative pot fi restricționate de creșterea temperaturilor” 

În următorii zeci de ani, este posibil ca sezonul de schi în Păltiniș să devină mai scurt, iar asta din cauza schimbărilor climatice „Activitățile recreative pot fi restricționate de creșterea temperaturilor”, se arată într-un document privind strategia pe care o vor implementa autoritățile pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice. 

„Deși pentru perioada istorică, în lunile de iarnă s-a detectat o creștere a stratului de zăpadă, în deceniile care urmează activitățile de turism și cele recreative pot fi restricționate de creșterea temperaturii, ceea ce poate conduce în timp la restrângerea considerabilă a sezonului turistic”, se arată în studiul publicat pe site-ul Primăriei Sibiu. 

Specialiștii spun că trebuie luate măsuri 

Atunci când zăpada este insuficientă, administratorii pârtiilor apelează la tunurile pentru producerea zăpezii artificiale. În condițiile creșterii temperaturii și a unei altitudini relativ scăzute pentru un domeniu schiabil, aceste facilități nu sunt suficiente pentru a menține un sezon turistic lung. 

Specialiștii care au realizat studiul spun că este nevoie de măsuri sustenabile. „Amenajarea turistică și continuarea dezvoltării unei infrastructuri și a unor facilități de agrement all-seasons non-agresive față de spațiul natural, care să nu crească presiunea antropică asupra acestuia este o condiție obligatorie pentru menținerea unui echilibru spre o dezvoltare sustenabilă bazată pe turism a stațiunii. Dezvoltarea în continuare a rețelei de trasee montane pedestre și pentru mijloace de locomoție nemotorizate și încurajarea eco-turismului pot fi soluții viabile”, se mai arată în document. 

Primii fulgi de nea din acest sezon au căzut, în Păltiniș, în 21 noiembrie. Luni, stratul de zăpadă măsura 11 centimetri. Meteorologii sibieni au transmis atunci că ninsorile nu vor ține foarte mult.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică