O nouă centură care are scopul de a ocoli municipiul Râmnicu Vâlcea se află la faza de proiect. Are rolul să lege orașul de Autostrada Sibiu – Pitești.
În Vâlcea, doar trei orașe dețin centuri ocolitoare parțiale: Râmnicu Vâlcea, Drăgășani și Călimănești, iar altele intenționează să-și construiască și ele, potrivit Adevărul.
Municipiul Râmnicu Vâlcea are jumătate dintr-un inel ocolitor. O porțiune coincide cu DN7 / E81 – Centura de Est – care leagă Sibiul de Pitești, iar cealaltă cu DN67 – Centura de Sud și leagă DN7 / E81 de DN64 (drumul care duce către Craiova) și de DN67 (drumul care duce la Târgu Jiu.
Consiliul Județean (CJ) Vâlcea are în proiect construcția unei centuri ocolitoare, o nouă variantă, menită să lege municipiul Râmnicu Vâlcea de Defileul Oltului și de drumul care duce în județul vecin, Argeș, pe la poale de Carpați și aici de tronsonul Autostrăzii Sibiu – Pitești.
Este vorba despre un traseu paralel cu DN7-E81, dar poziționat de cealaltă parte a Oltului, cea estică. A fost denumită generic „Centura Vâlcii”.
Centura duce direct în drumul de la poale de Carpați care leagă Vâlcea de Argeș
Din cauza topografiei orașului Râmnicu Vâlcea înconjurat de dealuri și brăzdat de apele Oltului pe toată lungimea sa, de la nord la sud, dar și de ale Olăneștiului, de la vest la est, nu s-au găsit soluții ca inelul ocolitor să fie închis, ca în cazul altor orașe, ci doar o altă variantă ca tranzitul județului să nu afecteze traficul din oraș.
Tronsonul ar urma să pornească din DN7 / E81, dintr-o comună învecinată, de la sud-est de Râmnicu Vâlcea – Budești – și să se oprească la Călimănești, în drumul județean DJ 703G, proaspăt reabilitat și probabil și cel mai modern din județ, prevăzut inclusiv cu pistă de biciclete. Va avea mai puțin de 20 km.
Pe malul stâng al Oltului există deja un drum județean (DJ703L), care trece prin interiorul localității Dăești, dar „Centura Vâlcii” va fi diferită față acesta.
În video atașat în primele 40 de secunde zona este filmată cu drona dinspre nord spre sud (apare în partea stângă a imaginii), iar următoarea filmare este realizată de la sud la nord (dinspre Râmnicu Vâlcea spre Călimănești și implicit Carpații Meridionali și Defileul Oltului) și zona apare în partea dreaptă a imaginii.
Piedicile din cauza caselor de vacanță și a luncii Oltului, tranșate în instanță
Proiectul noii centuri ocolitoare ar fi trebuit să fie într-o fază mult mai avansată dacă nu s-ar fi blocat din cauza uneia dintre localitățile de pe traseu, al cărei autorități locale s-au declarat a fi împotriva variantei propuse de Consiliul Județean Vâlcea.
Primăria Dăești a eliberat aviz negativ și nu a oferit certificatul de urbanism necesar. Localnicii s-au arătat nemulțumiți de faptul că deși centura ocolitoare traversează localitatea pe distanța a opt kilometri, ei nu au acces la noua arteră rutieră, iar chestiunea a ajuns în instanța de judecată.
Ca în mai toate cazurile de infrastructură, CJ Vâlcea a avut câștig de cauză. S-a ajuns până la Curtea de Apel Pitești care a pronunțat o decizie definitivă în acest sens, în luna octombrie. Recursul ulterior a fost respins, hotărârea pronunțată de magistrații argeșeni rămânând în vigoare.
Într-un memoriu înaintat către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), Primăria Dăești își motivase gestul prin faptul că o parte a traseului merge de-a lungul râului Olt, distrugând ireversibil ecosistemul din lunca acestuia, iar pe 80% din lungime traversează proprietăți private pe care sunt construite locuințe permanente și de vacanță.
Cele trei tronsoane menite să lege Râmnicu Vâlcea de A1
Proiectarea acestei noi centuri de ocolire a fost gândită pentru a asigura încă o legătură cu Autostrada Sibiu-Pitești care străbate doar nordul județului Vâlcea, prin munți.