Eșecul Schengen potrivit lui Ludovic Orban - "Principalul vinovat este concetățeanul dumneavoastră"

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat vineri la Sibiu că principalii vinovați ai eșecului aderării României la Schengen sunt Klaus Iohannis și Coaliția de Guvernare. Acesta a precizat și mai multe cauze pentru care cursul evenimentelor a fost inevitabil.

Eșecul Schengen potrivit lui Ludovic Orban - "Principalul vinovat este concetățeanul dumneavoastră"

video
play-sharp-fill

Într-o conferință de presă susținută vineri, 9 decembrie, la Sibiu, președintele partidului, Ludovic Orban, a vorbit despre eșecul Schengen și a condamnat modul în care strategia României de a deveni țară membră a fost organizată. „Iohannis și coaliția guvernamentală au înregistrat un eșec major de politică externă și de politică europeană. Respingerea integrării României în Schengen reprezintă o lovitură dată cetățenilor români nu numai de Austria și Olanda, ci mai ales de cei care conduc astăzi România” a precizat Orban.

Orban a susținut că principalul vinovat al acestui punct din istoria României este chiar fostul edil al Sibiului. „Principalul vinovat este concetățeanul dumneavoastră, care o fi fost el un primar bun al Sibiului, dar ca președinte al României este o catastrofă” și a ținut să menționeze că fostul primar al Sibiului nu este aceeași persoană cu care acesta a colaborat în momentul ocupării funcției de prim ministru. ”Iohannis și-a mascat adevărata față. Eu nu îl recunosc pe acest individ, s-a schimbat complet. Acum și-a dat arama de față: un om rău, lipsit de empatie, căruia nu îi pasă de români, de propria țară, își urmărește doar interesele personale” a mai declarat Ludovic Orban.

Președintele partidului „Forța Dreptei” apreciază că sunt 3 greșeli cruciale care au dus la respingerea României în contextul actual. „Nu a existat o strategie foarte bine pusă la punct. Nu a existat o discuție directă din timp, nu numai la nivelul Parlamentului European și de comisii europene, ci la nivel de șefi de state și de guverne din toate țările Uniunii Europene. Era nevoie de acest dialog direct care trebuia făcut cu cel puțin 6 luni înainte de a demara procedura, astfel încât să nu existe opoziție. A treia greșeală o reprezintă menținerea României la pachet cu Bulgaria” a mai declarat acesta.

Deși ministrul de externe Lucian Bode a ținut să menționeze că decizia Austriei este una „injustă”, iar România are șanse să primească o decizie favorabilă de integrare în spațiul Schengen în luna mai, Ludovic Orban a infirmat vehement acest lucru, menționând că șansele unei astfel de decizii sunt aproape nule. „În proporție de 98% la Consiliul JAI din martie nu se va dezbate solicitarea României de integrare în Schengen pentru că este vorba de o preluare a președenției U.E. de către Suedia. Eu am convingerea că printre prioritățile acestei țări nu se numără extinderea spațiului Schengen” a precizat Orban.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu