Aproape 300 de școli din Sibiu fără cabinete medicale - Cinsprezece au cabinete stomatologice, dar nici unul nu e în mediul rural

Din cele 344 de unități de învățământ din județul Sibiu, doar 50 beneficiază de prezența în incintă a unui cabinet medical. Acestea sunt concentrate în cinci orașe – nicio școală din mediul rural nu oferă asistență medicală elevilor. În școlile din tot județul există numai 15 cabinete stomatologice.

Aproape 300 de școli din Sibiu fără cabinete medicale - Cinsprezece au cabinete stomatologice, dar nici unul nu e în mediul rural

Prezența medicilor în cabinetele medicale școlare din județul Sibiu a ajutat în multe cazuri la stabilirea rapidă și corectă a unui diagnostic și la aplicarea tratamentului care se impunea în situația respectivă. „Au putut fi soluționate cazuri de apendicită acută, lipotimii induse de insolație, un caz de fractură cu deplasare la un elev cu malformație cardiacă, traumatism cranio-cerebral cu fractură deschisă, crize de astm bronșic indus de efort, bronșiolite acute, fracturi prin cădere, tromboză venoasă profundă”, spune Simona Berariu, Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu. Copiii care au un medic stomatolog în școală pot beneficia de tratamente ale cariilor, de intervenții de mică chirurgie, precum extracții de dinți și incizii de abcese, și de primul ajutor în cazuri de urgență. 

Deși existența cabinetelor medicale în școli aduce beneficii evidente elevilor, numărul acestora este încă mic. În tot județul Sibiu funcționează 50 de cabinete medicale școlare de medicină generală, în care lucrează 15 medici și 49 de asistente medicale, și toate sunt concentrate în orașe – Agnita, Avrig, Cisnădie, Mediaș și Sibiu. În trei orașe – Sibiu, Mediaș și Cisnădie – funcționează, de asemenea, 15 cabinete de stomatologie școlară în care profesează 15 medici și 10 asistente medicale.  

Școlile pot cere primăriilor înființarea de cabinete medicale

Acolo unde nu există cabinete medicale și de medicină dentară în grădinițe și școli, serviciile medicale sunt asigurate de medicii de familie din localitate. „Asistența medicală și de medicină dentară acordată preșcolarilor și elevilor se poate realiza prin medicii de medicină de familie și medicii stomatologi din localitățile respective, care pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe timp parțial, încheiat cu reprezentantul autorității locale unde își desfășoară activitatea”,  precizează Berariu.

Înființarea cabinetelor medicale și stomatologice în cadrul unităților de învățământ se poate face la solicitarea conducerii acestora adresată primăriilor locale, arată purtătoarea de cuvânt a DSP, care declară că medicii sunt dornici să lucreze în școli. Medicii nu evită ocuparea posturilor din rețeaua medicală școlară”, spune aceasta, care precizează că la fiecare concurs organizat pentru ocuparea posturilor s-au prezentat mai multe persoane pe post. 

Printre școlile care dispun de un cabinet stomatologic în școală se numără: Colegiul Național Gh. Lazăr, Colegiul Tehnic Textil Cibinium, Colegiul Tehnic Independența, Școala Gimnazială nr. 4, Școala Gimnazială nr. 2, Școala Gimnazială nr. 21, Liceul Teoretic C. Noica, Școala Gimnazială nr. 18, Liceul Tehnologic Henri Coandă.

Ultima oră

Comentariul meu