Pentru cei mai mulți, sărbătorile de iarnă reprezintă un motiv de bucurie, însă pentru persoanele singure sau cele care provin din medii defavorizate Crăciunul poate să accentueze grijile și nemulțumirile legate de lipsuri sau de singurătate. Din această cauză, în perioada sărbătorilor numărul de cazuri de depresie în Sibiu este în creștere.
De la un an la altul, numărul persoanelor din Sibiu care manifestă stări depresive este tot mai mare. Psihologii sibieni au observat că în perioada sărbătorilor cei mai afectați de asemenea stări sunt părinții cu probleme financiare și adolescenții care își creează așteptări nerealiste.
Tristețea nu este același lucru cu depresia
Psihologul Ioana Frunzescu spune că este foarte important să facem deosebirea între tristețe și depresie, pentru că în perioada sărbătorilor cei mai mulți sunt triști, nu depresivi. Unul dintre cele mai importante simptome ale depresiei este reprezentat de pierderea oricărei speranțe pentru viitor. De asemenea, lipsa somnului, lipsa poftei de mâncare, mâncatul excesiv, randamentul scăzut la serviciu sunt și ele semne ale depresiei.
„Depresia nu trebuie confundată cu tristețea. Așa cum sunt oameni care de ziua lor de naștere sunt un pic triști, sunt și foarte mulți oameni care sunt echilibrați emoțional, dar de sărbători au o undă de tristețe. În schimb, depresia este legată de anumite situații din viață -ea poate apărea, de exemplu, la persoane care sunt în general vulnerabile, adică au avut în familie istoric de depresivi, care au avut chiar atitudini suicidale, sau au trecut în preajma sărbătorilor prin evenimente traumatizante. Sărbătorile pentru aceste persoane sunt un izvor de tristețe, de suferințe în plus”, spune psiholoaga.
Lipsa banilor, principala cauză a depresiei
Lipsa banilor, stresul cotidian și faptul că iarna se întunecă mai repede (lucru care pare banal), duc la stări depresive. Stresul economic, al lipsei banilor, predomină la nivelul familiilor tinere cu copii, mai ales la oraș. „Când vin sărbătorile și buzunarul este gol, apare un stres al părintelui îngrozitor. Apare stresul când merge în magazin, și-a propus o așteptare și observă că nu își poate bucura familia de sărbători așa cum vrea”, spune Frunzescu.
Adolescenții, predispuși la depresia de sărbători
Adulții nu sunt singurii care se confruntă cu depresia în perioada asta – adolescenții sunt și ei afectați. „În perioada sărbătorilor de iarnă, le este cel mai greu persoanelor care sunt singure, nu au familie. Adolescenții au mari speranțe că își găsesc pe cineva, iar dacă asta nu se întâmplă încep să consume alcool sau alte substanțe. Mai exact, sunt la vârsta în care apar teribilismele, iar în timpul sărbătorilor apare diferența între ce își doresc ei și ce primesc. Depresiile apar în mare parte din cauza așteptărilor care nu se îndeplinesc, iar adolescenții pun presiune pe ei înșiși”, spune psihoterapeutul Angela Muntean.
Din cauza stresului și a presiunilor din viața de zi cu zi, tinerii devin mai vulnerabili în perioada sărbătorilor. „Majoritatea adolescenților și tinerilor căsătoriți sunt supuși unui stres cotidian interminabil. Persoanele ușor introvertite, mai sensibile sau timide, au vulnerabilitate crescută, iar în prejma sărbătorilor se accentuează nevoia lor de socializare. Prin urmare, ori se aruncă în ideea de socializare forțată, merg într-un club și imediat întorși acasă sunt cuprinși de depresie, ori se izolează de la început”, spune psihologul Ioana Frunzescu.
Pentru depresia din timpul sărbătorilor, specialiștii recomandă pentru început autoterapia. Mai exact, schimbarea stilului de viață poate ajuta foarte mult la redresarea organismului. O dietă sănătoasă, bogată în pește, expunerea la lumină și exercițiile fizice pot îmbunătăți calitatea vieții celor predispuși la stări depresive.