De la 1 ianuarie 2023 vor fi introduse impozite diferențiate la vânzarea locuințelor și a terenurilor în funcție de perioada în care acestea au fost deținute. Reprezentanții agențiilor imobiliare apreciază că noile prevederi ale Codului fiscal vor genera scumpiri la tranzacțiile din Sibiu.
De la începutul anului 2023, vor apărea două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, calculate în funcție de perioada în care au fost deținute proprietățile care vor fi scoase la vânzare. Cei care dețin un teren sau o locuință de mai puțin de trei ani vor trebui să achite un impozit de vânzare de 3%, iar cei care dețin imobilele amintite de mai mult de trei ani, vor achita un comision de vânzare de 1%.
Astfel, pentru o locuință de 60.000 de euro deținută de mai puțin de trei ani, vânzătorul va trebui să scoată din buzunar o sumă suplimentară de 1.800 de euro, iar cei care dețin un astfel de imobil de mai bine de trei ani, vor achita o taxă suplimentară de 600 de euro.
Vânzătorii vor adăuga probabil costurile suplimentare la prețul final
Specialiștii susțin că acest lucru va duce la o majorare a prețurilor din piață, deoarece atât persoanele fizice, cât și dezvoltatorii vor dori să își acopere costurile investiției, impozitul fiind adăugat la prețul total. “Orice scumpire, orice cost suplimentar te afectează, pentru că nimeni nu dorește în primă fază să acopere costurile suplimentare din buzunarul propriu. Marea majoritate a vânzătorilor va vrea să primească aceeași sumă pe care ar fi primit-o fără impozitare, și atunci vor adăuga probabil aceste costuri la prețul final. E destul de greu să facem o previziune exactă în momentul de față , mai ales că la momentul actual piața nu mai este așa de activă ca altădată. Probabil unele se vor scumpi, alte prețuri vor scădea ușor, însă în adaosul practicat vor fi incluse și aceste taxe” spune Lucian Tarchilă, manager de vânzări la agenţia “Oglan Imobiliare”.
Acest lucru este confirmat și de Loredana Gorun, agent imobiliar la GRN Top Invest. „Creșterea impozitului cu siguranță va cauza și majorarea prețurilor de vânzare. Fiecare o să majoreze prețul ca să își acopere costurile pentru a rămâne cu aceiași bani în mână, inclusiv dezvoltatorii”, susține Gorun.
Nu toți agenții imobiliari sunt însă de aceeași părere, iar pe fondul vânzărilor scăzute din ultima perioadă aceștia consideră că oamenii nu vor majora prețurile, deoarece acestea sunt deja foarte mari. „Nu cred că va fi cazul de majorare a prețurilor, deoarece sunt deja la cote maxime care nu sunt susținute în acest moment. Volumul de tranzacții a scăzut, iar persoanele care doresc să vândă vor lua ca reper prețurile actuale de piață”, susține Gabriela Ciurea, administrator la Piedra Imobiliare.
„Nu va afecta foarte mult diferența aceea între 1% și 3%. Sunt foarte puțini care fac speculă să intre în acest eșantion de 3%, să cumpere ceva acum și să vândă în șase luni de zile. Totuși, sunt niște procente care nu au fost înainte și e normal ca omul să își caculeze comisionul peste, iar probabil acum se va discuta și impozitul peste. În ultimele 6 luni a fost o stagnare a prețurilor, însă cifrele arată foarte bine și relevă faptul că ar mai fi loc de creștere, dar nu putem să nu ne luăm și după evenimentele care se întâmplă cumva în jurul nostru, precum scumpiri de gaze sau război.” transmite Mihai Petian, cofondator la agenția imobiliară Living Vision.