Guvernul nu va prelungi mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți - Se reduce valoarea accizei
Executivul nu va prelungi mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru de la 1 ianuarie.
Potrivit unei legi recent adoptate, va reduce accizele, tot de la 1 ianuarie. Efectul va fi, potrivit calulelor noastre, o scumpire, dar mult mai redusă, de 22-24 de bani pe litru, care vine după ieftinirea de aproape un leu pe litru din ultima lună, relatează Economica.net

Guvernul nu va prelungi actualul mecanism de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru, care urmează să expire la data de 31 decembrie, potrivit mai multor surse aproapiate situației. Dacă s-ar fi continuat mecanismul, ar fi trebuit ca Guvernul să ia o decize în ședința din 28 decembrie, dar nu s-a pregătit niciun act nomativ în acest sens, potrivit surselor noastre.

Guvernul nu va prelungi mecanismul de compensare a prețurilor la carburanți - Se reduce valoarea accizei

Măsura va fi însă parțual compensată de o scădere a accizelor la carburanți. În 20 decembrie, a apărut o lege (370/2022) care modifică Codul Fiscal și care instituie, pentru anul 2023, noi niveluri ale accizelor la benzină și motorină, mai mici decât cele actuale.

Noile niveluri, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656  de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină, potrivit legii de mai sus. Accizele în vigoare acum, până la finalul anului, sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei petru 1.000 de litri la motorină. Numerele sunt rotunjite.

Jocul prețurilor la pompă

Așadar, acciza va scădea cu aproape 24 de bani pentru un litru de benzină și cu aproape  22 de bani pentru un litru de motorină. Cum accizele sunt purtătoare și de TVA, vom avea parte de o reducere a prețului final, la pompă, de circa 28 de bani pe litru la benzină, și de circa 26 de bani la motorină.

Aceste rduceri de preț se vor aplica însă, cel puțin din ce știm acum, la prețurile “întregi” ale benzinei și motorinei, nu la cele reduse cu 50 de bani, din moment ce legislația de compensare a prețurilor (25 de bani statul, 25 de bani compania) nu se mai prelungește. Așadar, în situația ipotetică în care prețurile vor crește la loc cu 50 de bani pe litru, ele vor scădea apoi cu 28 de bani pe litru la benzină și 26 de bani pe litru la motorină, grație introducerii noilor accize.

În baza acestui calcul (repetăm ipotetic, companiile este posibil să nu “pună la loc” toți cei 50 de bani pe litru la preț) vom avea așadar o scumpire cu 22 de bani pe litru la benzină și cu 24 de bani pe litru la motorină, pe baza estimărilor noastre.

Prețurile au tot scăzut

Prețurile la carburanți au scăzut continuu în ultimul timp. În mai puțin de o lună, prețurile au coborât cu până la 95 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură. La momentul redactării acestui text, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, avea prețurile de  5,98 lei pe litru la benzină și 7,13 lei pe litru la motorină, prețuri reduse cu 50 de bani pe litru. Teoretic, în baza calculelor noastre, de la 1 ianuarie, în lipsa altor măsuri, un litru de benzină ar urma să coste 6,2 lei iar un litru de motorină 7,37 lei

Ultima oră

Comentariul meu

Publică