Comisia Europeană a aprobat Programul de Sănătate în valoare de 5,88 miliarde de Euro. Acesta răspunde nevoilor de finanțare pe care le are Noul Spital Județean.
Ministerul Sănătății a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR pentru construirea de spitale. Proiectele pentru spitalele din Focșani, Sibiu și Brașov, au fost respinse pe motiv că depășeau bugetul permis prin hotărârea de guvern privind aprobarea programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate.
Alternativa – bani de la Uniunea Europeană
Aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, Programul de Sănătate (PS) 2021 – 2027 are o valoare de 5,88 miliarde de Euro, iar între investițiile ce vor fi finanțate se află construirea a cel puțin 7 spitale județene noi(fără limită de valoare), completarea investițiilor la spitalele regionale Iași, Cluj și Craiova, screening gratuit pentru peste 800.000 de români, cât și construirea unui centru de tratare a cancerului prin terapie cu protoni.
Noul program european de finanțare a proiectelor din domeniul sănătății stabilește și o prioritizare a investițiilor, având întâietate cele care, la momentul lansării apelului, au finalizate documentațiile tehnico-economice (studii de fezabilitate, proiect tehnic) și nu presupun o creștere a numărului de paturi alocate spitalizării de zi, fiind vorba de relocări a acestora în spații nou construite. De asemenea, vor fi incluse proiectele evidențiate în master-planurile regionale sau în strategiile privind dezvoltarea infrastructurii în sănătate, aprobate de Guvernul României.
Consiliul Județean dă în judecată Ministerul Sănătății
Ținând cont de aceste prevederi, proiectul Noului Spital Județean Sibiu este eligibil pentru finanțare, în momentul de față acesta aflându-se în faza desfășurării licitației pentru stabilirea firmei care va construi și dota cu aparatură viitoarea unitate medicală.
”De fiecare dată am arătat că Planul Național de Redresare și Reziliență nu este singura sursă de finanțare pentru realizarea Noului Spital Județean, că avem în calcul și Programul Sănătate 2021 – 2027, cât și un împrumut al Băncii Europene de Investiții. Cu toate acestea, am făcut toate demersurile posibile pentru a prinde finanțare și din această sursă, inclusiv de a contesta limitările pe care Ministerul Sănătății le-a impus vizavi de valorile maxime ale proiectelor. Credem că a fost o limitare abuzivă și suntem deciși ca, după expirarea perioadei de 30 de zile de la depunerea plângerii prealabile la Ordinul de ministru să ne adresăm instanței de judecată. Noul Spital Județean este un proiect de importanță maximă pentru sibieni și nu numai, pe care îi asigur că nu au nici un motiv de îngrijorare cu privire la găsirea de finanțări potrivite”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care va fi derulat Programul de Sănătate 2021-2027, estimează că prima formă a Ghidului de finanțare va fi publicată pentru consultare publică în perioada ianuarie – februarie 2023, urmând ca în lunile martie – aprilie 2023 să fie lansat Apelul pentru capitolul „Investiții în infrastructuri spitalicești noi”.