Zeci de tineri sunt interesați să se mute în satele din apropierea Sibiului, spre deosebire de persoanele vârstnice care preferă să se mute cât mai aproape de centrul orașului. Prețurile la casele din mărginime sunt destul de piperate, dar mulți sibieni sunt dispuși să plătească zeci de mii de euro pentru a beneficia de „o oază” de liniște sau pentru a-și deschide o mică afacere.
Tinerii din Sibiu cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani sunt tot mai interesați să cumpere o casă în apropierea orașului. Cei mai mulți sibieni se orientează spre satele și orașe mai mici care se află la cel mult 30 km de oraș, pentru ca drumul să nu reprezinte o povară. Locuințele din Mohu, Șelimbăr, Veștem, Săliște, Săcel, Ocna Sibiului se află la mare căutare, după spusele mai multor agenți imobiliari.
„Zilele trecute am avut o cerere mai mare la locuințele la sat, tineri până în 45 de ani caută să cumpere case în zone cât mai liniștite. În schimb, pensionarii caută mai mult să se mute în centrul Sibiului pentru că sunt mai aproape de magazine, de bănci și de spitale. Cerere mare este pentru locuințele din satul Mohu, Veștem, Șelimbăr”, spune Sergiu Lucaciu de la Ranking Immobilien.
Sibienii se orientează spre sate pentru că prețurile caselor sunt mai permisive comparativ cu cele din oraș. Chiar și așa, costurile la locuințele din satele apropiate pot ajunge și la 160.000 de euro, însă cei mai mulți se orientează spre casele cu prețuri cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro, case care mai necesită investiții. „Sunt oameni care caută case la un buget mai redus, dar totuși să nu fie foarte departe de oraș. Optează să se mute la sat pentru costurile mai mici, viața «bio»”, spune Iulian Alexander de la Klic Imobiliare.
„În oraș nu mai găsești hale mici unde să îți desfășori activitatea”
Lucian Tarchilă, de la Oglan Imobiliare, a observat și el trend-ul în vederea achiziționării unei case la țară care a luat amploare mai ales după anii de pandemie. În schimb referitor la închirierea unor locuințe din satele de împrejurimi, acesta spune că nu există cerere. Sibienii sunt mai interesați să își cumpere case de vacanță, cabane, nu doar locuințe permanente.
Agentul imobiliar a observat că mulți se mută la sat pentru a avea un spațiu să își desfășoare o activitate profesională, fie că vorbim de dulgherie sau tâmplărie. „Nu se merită să te duci mai departe de 20, 30 km de oraș pentru că nu ai facilități. Am observat că sunt mulți care se relochează la sat pentru că în oraș nu mai ai unde activa dacă vrei să ai un atelier de dulgherie sau tâmplărie. În oraș nu mai găsești hale mici unde să îți desfășori activitatea”, adaugă Tarchilă, manager de vânzări la agenţia “Oglan Imobiliare”.
Prețul caselor de la sat a crescut semnificativ în ultimii ani, unele locuințe ajungând să aibă prețul celor din oraș. „Nu mai este ca în trecut când puteai vinde un apartament ca apoi să te muți la țară, mai ales că investiția într-o casă la sat este destul de mare, majoritatea fiind vechi, poate au și peste 50 de ani. Sunt și persoane care cumpără case vechi, săsești, pentru a le recondiționa”, spune Tarchilă.