Câți bani câștigă un preot în România în 2023 - Patriarhul Daniel are salariul echivalent cu cel al președintelui Senatului

Conform unui studiu realizat de specialişti din ţara noastră, unul dintre cele mai căutate locuri de muncă din România este acela de preot. 

Câți bani câștigă un preot în România în 2023 - Patriarhul Daniel are salariul echivalent cu cel al președintelui Senatului

Asta pentru că un preot cu studii medii încasează, mai nou, în jur de 4.000 de lei, iar unul cu studii superioare încasează în jur de 5.000 de lei. Suma poate să crească, în funcţie de vechimea acumulată, şi poate să ajungă la zeci de mii de lei pe lună pentru cei care ocupă funcţii de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Română.

De altfel, trebuie precizat că Patriarhul Daniel, cel care ocupă cea mai înaltă funcţie din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, are un salariu echivalent cu cel al preşedintelui Senatului sau preşedintelui Camerei Deputaţilor. Asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2023, Patriarhul Daniel obţine lunar un salariu de circa 25.000 de lei.

Cine plăteşte salariile preoţilor în România

Salariile preoţilor din România sunt plătite din bani obţinuţi de la bugetul de stat. Concret, în 2023, prin proiectul de buget aprobat, reprezentanţii cultelor religioase prin 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor. Este o creştere cu 5% faţă de suma alocată anul trecut.

În plus, cultele religioase din România, recunoscute din punct de vedere legal, mai primesc de la stat 370,2 milioane de lei pentru întreţinerea sau restaurarea lăcaşurilor de cult, dar şi 9,18 milioane de lei pentru plata salariilor către personalul neclerical angajat în unităţile şi instituţiile de învăţământ teologic autorizate şi acreditate potrivit legii.

Se estimează că în acest moment, în România, există peste 20.000 de persoane, preoţi şi nu numai, care primesc salariu de la stat prin intermediul unui cult religios.

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

Publică

  1. Draga domnule autor al acestui articol…sunteti in afara oricarei surse de informatii corecte. Acest articol este aproape in intregime rodul imaginatiei dvs sau bazat pe surse extrem de indoielnice. Sunt preot de 22 de ani intr-un sat si salariul meu net este de 3680 lei din care doar 60% este asigurat de la bugetul de stat iar ceilalti 40% sunt din finantarea proprie parohiei. Taxele salariale catre buget insa trebuie platite la intregul venit, astfel ca acei 60% de la buget devin 40%. Mentionez ca sunt absolvent de studii universitare si postuniversitare si cu vechimea mentionata.
    PS. Cand va mai incearca duhul ispitei ar fi bine sa mai intrati intr-o biserica si sa rostiti o rugaciune..

  2. Daca va preocupa cu adevarat cat castiga un preot mergeti la ITM de unde puteti solicita un grafic real actual al veniturilor preotilor din zona noastra apoi luati frumos la pas Valea Hirtibaciului si faceti o tura prin satele noastre gatuite de dari si taxe si astfel veti afla cum se construiesc aceste venituri .Cat primeste efectiv un preot de la statul roman ,cat sustin satenii existenta acestui preiot si cel mai fain cat trebuie lunar varsat obligatoriu in vistieria Mitropoliei si a Patriarhiei .Dupa ce ati facut aceste calcule haideti si refaceti acest articol dar raportat la preotii din teren nu la Mitropoliti care in acest moment sunt vreo zece in tara si trei in afara daca nu gresesc ,nu la episcopi care sa fie si aici vreo cateva zeci ,nu la Patriarh care e unul singur,nu la preotii de oras care isi etaleaza SUV-urile ci la sutele de preotii de la sate care cu harul primit isi duc la buna indeplinire menirea si traiesc multi dintre ei de pe-o zi pe alta si in multe cazuri isi pierd familiile pentru ca unele sotii aleg sa plece cu copii din lipsa mijloacelor de subzistenta si a unor conditii de trai decente .Cam despre asta e vorba .Si nu,nu sunt preot .