Anual, data de 6 februarie marchează Ziua mondială fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă în 2023 la ediţia cu numărul 23.
Conform propriilor spuse, Phil Marso recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor la care duce folosirea lor excesivă şi asupra dependenţei create de acestea, potrivit site-ului http://mobilou.info.
În zilele de 6 februarie, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una dintre funcţiile telefonului mobil, exceptând, desigur, situaţiile de urgenţă care impun folosirea acestuia, relatează Agerpres.
Pentru ediţia din 2023, tema asupra căreia Phil Marso ne propune să cugetăm este legătura dintre telefonul mobil şi salvarea de vieţi omeneşti pe de o parte, respectiv pierderea de vieţi pe de alta. Ideea pentru o asemenea dezbatere i-a venit lui Marso în urma unui dialog avut cu şeful serviciilor de salvamont din Chamonix, conform mobilou.net. Acesta i-a relatat că mulţi turişti aflaţi în dificultate pe munte au putut fi salvaţi datorită telefonului mobil.
În primul rând, aceştia au putut apela imediat salvamontul, iar în al doilea rând, activarea funcţiei de geolocaţie a dispozitivului mobil le-a permis salvatorilor să-i găsească în timp record. Pe de altă parte, însă, este la fel de adevărat că unii dintre cei rătăciţi sau accidentaţi pe munte s-au aflat în aceste situaţii tocmai din cauza atenţiei exagerate acordate telefonului mobil în timpul drumeţiei, ceea ce a dus la ignorarea marcajelor montane şi a altor pericole. Mai mult, dorinţa de a-şi face selfie-uri impresionante în vederea distribuirii pe reţelele de socializare îi poate determina pe unii să îşi asume riscuri ce le pot fi fatale.
Exemple asemănătoare pot fi găsite şi în alte alte contexte, precum traficul rutier.
Deşi ne lasă fiecăruia libertatea de a trage propriile concluzii, Marso sugerează un posibil răspuns: telefonul mobil este un instrument multifuncţional extrem de util, numit de el chiar „briceagul elveţian al tehnologiei”, însă cu condiţia să fie folosit cu responsabilitate şi doar în anumite limite.
Ediţia din 2022 a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut tema „Furtuna solară: Alo, Terra?”, conform mobilou.net. Phil Marso a propus atunci luarea în considerare a unui scenariu în care folosirea telefoanelor mobile şi a Internetului devine imposibilă, arată site-ul citat. Să presupunem că o puternică furtună solară perturbă câmpul magnetic al Terrei şi că fluctuaţiile electromagnetice duc la dezafectarea amplificatoarelor de semnal, necesare pentru a menţine conexiunile la mare distanţă. Cum ar arăta viaţa în societatea modernă dacă am fi nevoiţi să trăim până la câteva săptămâni, luni sau chiar ani fără a putea utiliza telefonia mobilă şi reţeaua de Internet?
În 2021, Phil Marso a propus o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică? În acest sens, Marso aminteşte ziua de 6 iulie 2012, când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris. De exemplu, lipsa accesului la sistemele GPS şi la hărţile electronice a dus la perturbarea traficului şi la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.
Despre dependenţa de telefonul mobil a vorbit Andra Şerban, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, într-un interviu acordat AGERPRES în septembrie 2022. Potrivit medicului psihiatru, confortul pe care îl dă accesul la un smartphone are un preţ, astfel de dispozitive fiind proiectate „cu grijă”, astfel încât să poată fi greu de lăsat din mână, menţinându-şi utilizatorii implicaţi cât mai mult prin culorile intense, sunetele şi vibraţiile lor. În opinia psihiatrului, într-un fel, acest lucru este de înţeles, deoarece specialiştii implicaţi în crearea telefoanelor mobile s-au inspirat din aparatele de slot sau alte aparate de cazino.
„S-a dovedit”, susţine dr. Andra Şerban, „că utilizarea excesivă şi cronică a telefonului mobil modifică din punct de vedere chimic circuitele de tip recompensă de la nivelul creierului, unul dintre neurotransmiţătorii afectaţi în mod special fiind acidul gama aminobutiric, care reprezintă un neurotransmiţător care poate produce calmare sau euforie şi intervine în controlul emoţiilor, în special al fricii şi anxietăţii. O altă disfuncţie fizică s-a înregistrat la nivelul materiei cenuşii, parte constituentă a creierului, conectată la partea sistemului nervos central, responsabilă de controlul motor, al memoriei şi emoţiilor, observând-se un regres în volum al acesteia, disfuncţie observată în mod similar şi la persoanele cu consum nociv de substanţe cu potenţial psihoactiv”, a explicat aceasta.
În astfel de condiţii, spune psihiatrul, putem considera tehnologia ca fiind atât o binecuvântare, cât şi un blestem, utilizarea ei peste limită şi menţinerea comportamentului compulsiv putând genera consecinţe grave la nivel psiho-social, pentru că determină anxietate, depresie, tulburări de somn, relaţii conflictuale, performanţe slabe la şcoală sau serviciu.
Soluţia nu este renunţarea la telefonul mobil, ci folosirea acestuia având în permanenţă grijă să nu păşim spre utilizarea exagerată, patologică, a acestui instrument.
Printre marile personalităţi ale mapamondului care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de folosirea exagerată a telefoanelor mobile se numără papa Francisc. Suveranul pontif a declarat adesea că oamenii ar trebui să limiteze utilizarea telefoanelor mobile şi să prefere comunicarea personală. „Eliberaţi-vă de dependenţa de telefoanele mobile”, le-a spus unor tineri în 2019, subliniind că atunci „Când devii sclavul telefonului tău mobil, îţi pierzi libertatea”. Cu alte ocazii, el a afirmat că este trist că oamenii folosesc telefonul mobil în timp ce se află la masă sau asistă la Liturghie.
Prima ediţie a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso dorind să extindă, în acest fel, dezbaterea lansată în romanul său umoristic publicat cu doi ani înainte şi intitulat „Asasinul de portabile fără un mobil aparent” („Tueur de portable sans mobile apparent„), conform mobilou.net.