magazinul dumbrava și hotel parc, cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur – o catastrofă ca în turcia e puțin probabilă la sibiu

Cutremurul din Turcia și Siria a făcut dezastru în ambele țări. Cu o magnitudine de peste 7,5 grade pe scara Richter, cutremurul a lăsat în urmă clădiri prăbușite și sute de persoane decedate și alte mii rănite sau fără casă. În contextul acestui dezastru natural iminent, am discutat cu un expert tehnic în construcții pentru a vedea cât de bine ar fi Sibiul pregătit dacă un astfel de cutremur ar lovi orașul din inima Transilvaniei.

magazinul dumbrava și hotel parc, cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur – o catastrofă ca în turcia e puțin probabilă la sibiu

După harta de zonare seismică a teritoriului României, se poate observa că Sibiul se află într-o zonă protejată de cutremure. Geologii cât și experții tehnici în construcții sunt de părere că Munții Carpați au un rol protector foarte important în vederea riscului de cutremur. Cele mai predispuse zone la un astfel de fenomen natural rămân zona Vrancei și zona Bucureștiului. După Cluj Napoca, Sibiul este unul dintre cel mai sigure orașe din punct de vedere al unui cutremur, conform hărții care prezintă valorile accelerației terenului pentru proiectare.

Magazinul Dumbrava și Hotel Parc, cele mai vulnerabile la un impact seismic

Sorin Inocențiu Șerbu este inginer con­structor expert tehnic atestat în domeniul A1 rezistenţă şi stabilitate în construcţii și cunoaște „ca în palmă” clădirile din Sibiu și cât de rezistente sunt acestea. Inginerul consideră că cele mai multe clădiri din Sibiu ar face față unui seism datorită faptului că majoritatea acestora nu sunt înalte, iar cele care sunt P+8 sunt realizate conform normativelor și nu ar fi în pericol să se prăbușească. Cu toate acestea, în Sibiu sunt două clădiri mari cu risc de prăbușire la un cutremur cu magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

„După cincizeci de ani de proiectare pot spune că avem două clădiri vulnerabile în orașul Sibiu. Magazinul Dumbrava căruia i s-au spart geamurile de la parter din cauză că terenul de fundare este dintr-un anumit sol. O altă clădiră vulnerabilă este Hotelul Parc pentru că are niște stâlpi de rezistență de beton foarte subțiri, dar, încă o dată, Sibiul nu are construcții foarte înalte și este protejat de Munții Făgăraș deci nu se pune problema de un cutremur catastrofal ca în Turcia sau cum a fost la București. În Sibiu majoritatea sunt case, în afară de blocuri P+4 și P+10 care au foste executate înainte de Revoluție, restul sunt construcții aproape de pământ”, spune Sorin Inocențiu Șerbu, inginer con­structor expert tehnic.

Când vine vorba despre casele săsești din Sibiu, inginerul sibian spune că sunt sigure datorită modului în care au fost construite, respectiv cu pereții foarte groși. „Planșeele de peste parter și de peste etaj sunt din grinzi de lemn care este un element elastic. La toate casele de pe centru, în cel mai rău caz de un cutremur de mai mult de 7 grade Richter s-ar putea să apară fisuri milimetrice, nu și deschise pentru că pereții sunt foarte groși”, spune Șerbu.

magazinul dumbrava și hotel parc, cele mai vulnerabile în cazul unui cutremur – o catastrofă ca în turcia e puțin probabilă la sibiu

Nu sunt imobile predispuse prăbușirii

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu spun că s-au făcut verificări la clădirile administrate de CJ Sibiu, în urma cărora nu au fost identificate imobile care ar putea fi afectate de un cutremur. Clădirile deschise publicului larg cum sunt Biblioteca Astra sau Filarmonica de Stat Sibiu sau spitalele pe care Consiliului Județean Sibiu le are în reabilitări nu reprezintă un risc seismic.

„Astfel, până la această dată, prin personalul de specialitate din cadrul Direcției Tehnice, Investiții și Patrimoniu a Consiliului Județean Sibiu, s-a realizat o primă evaluare a clădirilor și nu au fost identificate imobile susceptibile de prăbușire totală sau parțială la acțiunea cutremurului. Totodată, la toate obiectivele de investiții privind reabilitarea și modernizarea unor clădiri aflate în patrimoniul județului Sibiu, s-au efectuat expertize tehnice care au încadrat imobilele reabilitate în diferite grade de risc seismic, conform legii mai sus enunțate, realizându-se lucrările care se impuneau.

Conform prevederilor cuprinse în legea sus menționată, Consiliul Județean Sibiu va face demersuri pentru realizarea, etapizată, a expertizelor tehnice, de către experți tehnici atestați, la clădirile din patrimoniu, prioritate având construcțiile cu destinația spital, policlinică sau unități de învățământ special”, transmit reprezentanții Consiliul Județean Sibiu.

Cum ne protejăm în cazul unui cutremur?

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară o campanie de informare a publicului „Nu tremur la cutremur”. În cadrul acesteia publicul este informat despre cum trebuie să reacționeze în cazul unui impact seismic. Pe site-ul fiipregătit.ro sunt arătați toți pașii pentru a trata o situație de criză cu perspicacitate.

Înaintea evenimentului este important ca fiecare să aibă un rucsac pregătit pentru situaţii de urgenţă care conţine lucruri care te ajută să supravieţuiești timp de 3-5 zile. Un alt pas este de a analiza spațiul unde îți petreci mult timp (locuinţa, locul de muncă, școala etc.) şi imaginează-ți ce ar putea să se întâmple (în fiecare cameră) dacă s-ar produce un cutremur, ce ar putea răni persoanele aflate în acel loc.

În timpul cutremurului este recomandată adăpostirea sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri. Dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior, protejează-ți mai ales capul şi faţa și îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.

După eveniment este foarte important ca persoanele din zona afectată să rămână calme, iar dacă există răniţi în jur să acorde primul ajutor. Cei care au rămas blocați sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să lovească cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.

Toți pașii sunt prezentați clar în ghidul de pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, fiipregătit.ro.

 

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Magazinul Dumbrava ar trebui închis și demolat.
    Construit un Hotel cu nume in industria hotelieră la nivel mondial.
    FOUR SEASON sau SHERATON , RADISSON ar fi un proiect frumos .
    Acest om pe nume Munteanu care este și proprietarul magazinului trebuie să înțeleagă că acest MAGAZIN DUMBRAVA TREBUIE demolat și in6loculnlui construit o clădire gen hotel de peste 20 de etaje care să arate încă odată supremația Sibiului că și putere financiară în Regiune.