Actorul român Victor Rebengiuc împlinește 90 de ani - ”Atât timp cât am putere în mine, voi juca”
foto romania-insider.com

Victor Rebengiuc, unul din cei mai mari actori români din toate timpurile, împlinește astăzi 90 de ani. Și continuă să joace. Deține rolul principal din piesa ”Tatăl”, de Florian Zeller, pusă în scenă la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din București.

Actorul român Victor Rebengiuc împlinește 90 de ani - ”Atât timp cât am putere în mine, voi juca”

„Atât timp cât am putere în mine, cât sunt capabil, voi juca”, a declarat recent actorul după una din reprezentațiile cu această piesă, transmite RFI.

Victor Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale” din Capitală în anul 1956, la clasa Aura Buzescu şi Beate Fredanov.

Debutul ca actor a fost pe scena Teatrului Naţional din Craiova, unde a jucat în perioada 1956-1957, iar primul rol interpretat aici a fost cel al lui Jack Worthing din spectacolul ”Bunbury” (Ce înseamnă să fii onest), de Oscar Wilde, în regia lui Val Mugur.

La Bucureşti, a debutat în 1957, pe scena Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra” cu rolurile Pierre din ”Nebuna din Chaillot” şi Jimmy din ”Omul care aduce ploaia”.

Între anii 1965 şi 1971, a jucat pe scena Teatrului Mic, iar din anul 1971 a revenit la Teatrul ”Bulandra”.

A colaborat cu regizori de renume: Liviu Ciulei, Dinu Negreanu, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Andrei Şerban ş.a.

Între anii 1990 şi 1995, a fost rector al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, iar în perioada 1996-1998 a fost director al Teatrului „Bulandra”. De-a lungul anilor a jucat şi pe alte scene în diferite spectacole – la Naţionalul bucureştean, la cel din Cluj, la cel din Craiova, la Teatrul Arca.

A avut numeroase colaborări pentru teatrul radiofonic şi de televiziune în spectacole precum ”Pescăruşul”, ”Jocul ielelor”, ”Stâlpii societăţii”, ”Spitalul special”.

Victor Rebengiuc a jucat în peste 50 de filme, cu roluri în care a lăsat amprenta talentului şi a seriozităţii sale. Unul dintre primele filme de succes a fost ”Pădurea spânzuraţilor”, unde a interpretat rolul Apostol Bologa (1964, film premiat la Cannes în 1965). Mai târziu, a fost un Ilie Moromete greu de uitat, în filmul lui Stere Gulea (”Moromeţii”, 1986). Pentru crearea personajului, actorul s-a documentat şi a încercat să îl înţeleagă, potrivit lucrării ”1234 cineaşti români” (Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1996), notează tvr.ro.

Victor Rebengiuc a fost distins cu numeroase premii şi distincţii, printre care şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017.

În 2004, a fost lansat volumul ”De-a dreptul. Victor Rebengiuc”, semnat de de criticul de teatru Mihaela Michailov şi de Simona Chiţan, conţinând interviuri cu actorul şi membrii familiei sale. În 2008, editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul şi actorul” scrisă de Simona Chiţan.

Victor Rebengiuc este căsătorit, din 1965, cu actriţa Mariana Mihuţ, pe care a întâlnit-o pe platoul de filmare când lucrau la pelicula „Pădurea spânzuraţilor”. Cei doi artişti au un fiu – Tudor, arhitect – şi sunt bunicii unui băiat – Mircea Maxim.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică