Zeci de sibieni au vizitat expoziția de păsări exotice și iepuri de la Sibiu, toți fiind foarte încântați de minunatele exemplare prezentate. Copiii au fost cei care s-au distrat cel mai mult și au admirat fiecare pasăre și iepuraș din cadrul expoziției.
„Suntem încântați că am putut să realizăm această expoziție frumoasă. Cine dorește să vină să vadă păsările noastre, îl ajutăm cu drag. Membrii asociației sunt persoane cu o dragoste mare pentru păsări, care cresc aceste frumoase exemplare de păsări de rasă pentru mulțumirea lor sufletească. Este o mândrie pentru noi, crescătorii, să avem exemplare cât mai frumoase. Așteptările noastre au fost atinse, a venit lume, sala a fost neîncăpătoare la un moment dat și noi suntem foarte mulțumiți pentru asta” ne-a spus Felicia Troancă, unul dintre organizatorii evenimentului.
În cadrul expoziției sunt expuse zeci de rase de găini precum Brahma, Sussex, Orpington, Wyandotte, Plymouth, Australorp, Marans, cocoș Hamburg sau Araucana – găinile care fac ouă verzi fără colesterol. Pe lângă acestea se mai pot găsi iepuri de diferite rase. Ambelor, păsări și iepuri, le-a fost acordat un punctaj în funcție de anumite criterii prin care expozanții își pot evalua calitatea animalelor. „Arbitrajul și acordarea este făcută de un arbitru specializat, un om care are pregătirea necesară. Iar în funcție de punctaj se stabilește campionul din rasa respectivă. Titlul de campion se acordă celui cu punctaj cel mai mare” ne-a spus Robert Klein, unul dintre organizatorii evenimentului.
O experiență unică pentru copii
Copiii sunt cei care s-au bucurat cel mai tare de eveniment, însă nici adulții nu au fost mai puțini încântați. „Este foarte interesant, am venit cu copilul. Noi nu suntem cunoscători în domeniu, dar mi se pare un eveniment foarte frumos prin care este adusă viața de la țară în oraș.” a spus Denisia.
„Este un lucru foarte frumos, mai ales pentru copii, care pot avea ocazia să vadă animăluțele din ograda bunicii și să le admire îndeaproape. Au ocazia să se învețe cu animalele domestice, să accepte că există și că sunt la fel de drăguțe cum sunt și pisicile sau câinii, să nu fie speriați de ele” ne-a spus Miruna.
Sala pentru eveniment, obținută cu greu
Deși în momentul de față evenimentul are un real succes, obținerea sălii a fost una dificilă. Organizatorii au apelat la ajutorul Primăriei Sibiu pentru a obține o sală, însă nu au primit un răspuns favorabil din partea acesteia. „Suntem foarte supărați pentru că pe noi Primăria nu ne ajută cu nimic, cu o sală unde să putem să ne prezentăm exemplarele, munca noastră. În Sibiu nu se dă, dar în alte părți, în alte județe, primesc săli de sport sau alte săli unde să organizeze expoziții” a spus Felicia Troancă.
Cei care vor să vadă rase unice expuse la Sibiu, mai o șansă, duminică, 12 februarie, între orele 9:00 și 14:00, pe strada Rahovei nr. 25. Evenimentul este organizat de Asociația Județeană a Crescătorilor de Păsări și Animale Mici, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și Direcția Agricolă Județeană Sibiu. Intrarea costă 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii. De asemenea, cei interesați pot să participe la tombola din cadrul evenimentului, unde biletul costă un leu, iar fiecare tichet este câștigător.