incendii de vegetație în mediaș - pompierii reamintesc sibienilor care sunt sancțiunile pentru arderile necontrolate
foto: arhivă

Pompierii sibieni au intervenit, duminică, în Mediaș, pentru a lichida două incendii de vegetație. În total, au ars 1.000 de metri pătrați de vegetație, dar și deșeuri menajere. Salvatorii le reamintesc, cu această ocazie, cetățenilor, care sunt sancțiunile ce se aplică pentru arderile necontrolate. 

incendii de vegetație în mediaș - pompierii reamintesc sibienilor care sunt sancțiunile pentru arderile necontrolate

„În cursul zilei de duminică în municipiul Mediaș, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație, unde au ars deșeuri menajere și aproximativ 1000 mp de vegetație”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu face apel la cetăţeni, să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică