Banca Națională a României a avertizat că inflația ridicată și dobânzile mari vor avea un impact semnificativ asupra puterii de cumpărare a românilor în 2023. Inflația ridicată se datorează creșterii prețurilor la energie, la alimente și la alte produse și servicii, precum și presiunii inflaționiste externe, determinate de creșterea prețurilor la nivel global. Toate acestea vor duce la o presiune mai mare asupra bugetelor familiilor, iar consumul va fi afectat în consecință.
Din cauza creşterii dobânzilor în 2022, creditarea a încetinit. BNR a observat că „majorarea anuală a creditului acordat sectorului privat a decelerat“ şi în luna decembrie 2022. După ce s-a temperat doar uşor în anul 2022, „creşterea economică este aşteptată să decelereze semnificativ în 2023“, potivit Mediafax.
Inflaţia încă ridicată şi ratele mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi evoluţiile de pe piaţa muncii şi incertitudinea indusă de prelungirea războiului din Ucraina, care va afecta încrederea consumatorilor, vor determina decelerarea putenică a creşterii consumului privat în anul 2023, avertizează boardul BNR.
„Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, dar în condiţiile decelerării puternice a creşterii acestuia în 2023, îndeosebi pe fondul inflaţiei încă ridicate şi al ratelor mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi în contextul evoluţiilor de pe piaţa muncii şi al incertitudinii induse de prelungirea războiului din Ucraina, de natură să afecteze încrederea consumatorilor“, susţine BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din 9 februarie.