Efect de bumerang după prăbușirea Credit Suisse - Acțiunile băncilor din Asia și Europa scad vertiginos

Au început prăbuşirile pe burse după preluarea fulger a Credit Suisse de către UBS. Piaţa asiatică, prima care deschide, indică scăderi majore pentru principalele bănci. Acţiunile HSBC au scăzut cu 7,1% la Hong Kong, în timp ce Standard Chartered a pierdut 7,7%, iar Bank of East Asia a scăzut cu 4%.

Efect de bumerang după prăbușirea Credit Suisse - Acțiunile băncilor din Asia și Europa scad vertiginos

Acţiunile băncilor asiatice au scăzut luni, după ştergerea a 17 miliarde de dolari din obligaţiunile Credit Suisse în urma preluării de către UBS, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la datorii similare şi a anunţat noi turbulenţe pe pieţele europene, scrie FT, citat de Ziarul Financiar, scrie Mediafax.

Acţiunile HSBC au scăzut cu 7,1% la Hong Kong, în timp ce Standard Chartered a pierdut 7,7%, iar Bank of East Asia a scăzut cu 4%. Unele obligaţiuni bancare concepute pentru a absorbi pierderile în cazul unui faliment bancar au suferit scăderi abrupte.

Autoritatea elveţiană de reglementare Finma a cerut duminică ca obligaţiuni de nivel 1 suplimentar (AT1) ale Credit Suisse, un tip de datorie bancară conceput pentru a suporta pierderi în timpul unei crize, în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari) să fie reduse la zero, ca parte a acordului de salvare cu UBS.

Decizia Finma, luată în cadrul unui sfârşit de săptămână frenetic de negocieri pentru a negocia un acord pentru Credit Suisse şi a preveni extinderea crizei, a însemnat că deţinătorii de datorii AT1 ale băncii au pierdut mai mult decât acţionarii acesteia şi a pus sub semnul întrebării ierarhia creanţelor în cazul unui faliment bancar. Aceasta a fost cea mai mare depreciere de până acum a datoriei AT1.

„Este un semnal de alarmă pentru investitori că obligaţiunile AT1 comportă riscuri reale de a fi anulate în scenarii extreme, ceea ce reprezintă, de asemenea, scopul existenţei acestor obligaţiuni”, a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis în Hong Kong. „Măsura va declanşa probabil unele vânzări şi o reechilibrare a riscurilor din partea investitorilor în obligaţiuni şi a deţinătorilor de produse de gestionare a averii din Asia”.

Obligaţiunile perpetue de 3,3% în dolari ale DBS Group Holdings au scăzut cu până la 2,6 cenţi, la 90,7 cenţi. Obligaţiunea de 5,825% în dolari a creditorului din Hong Kong Bank of East Asia a scăzut cu 8,5 cenţi, la 81,7 cenţi, în timp ce obligaţiunea de 4% în dolari a Kasikornbank din Thailanda a scăzut cu 4,5 cenţi, la 80,6 cenţi.

Sute de miliarde de dolari de obligaţiuni AT1 au fost emise după criza financiară din 2008, ca parte a unei măsuri de reglementare internaţională pentru a transfera riscul de faliment bancar către investitorii în obligaţiuni expuse la deprecieri în caz de criză.

Bursele europene deschid pe roşu după weekend

Bursele europene deschid pe roşu după weekendul care a schimbat definitiv faţa sistemului bancar european. Acţiunile băncilor scad puternic.

Bursele europene deschid pe roşu după weekendul care a schimbat definitiv faţa sistemului bancar european.

Indicele FTSE 100 a scăzut cu 0,78%, în timp ce DAX a pierdut 0,53%, iar indicele european SToxx 600 0,56%, relatează ZF.

Băncile mari europene au înregistrat pierderi majore pe burse încă de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.

Credit Suisse a scăzut cu peste 72%, iar UBS cu 8,6%. Deutsche Bank a înregistrat scăderi de peste 7%, Unicredit a scăzut cu 6,47%, iar HSBC cu aproape 5%.

Ultima oră

Comentariul meu