Peste 200 de profesori din tot județul Sibiu au protestat din cauza salariilor mult prea mici ale directorilor și cadrelor didactice, didactice auxiliare și nedidactice raportate la inflație, marți, în 28 martie, începând cu ora 12:00, în fața Instituției Prefectului Municipiului Sibiu.
Profesori din tot județul Sibiu și din cadrul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și-au dat întâlnire în fața Prefecturii Sibiu pentru a-și face vocile auzite în ceea ce privește legea salarizării și alte nemulțumiri pe care le-au de ani de zile și pentru care au mai protestat, dar nici până în prezent nu s-au făcut schimbări. La protestul cadrelor didactice au venit profesori până și din cel mai îndepărtate sate din județ, cum este Alțâna, Agnita, Copșa Mică și chiar profesori din Miercurea Sibiului.
Vântul puternic și cele trei grade Celsius nu i-a oprit pe profesorii sibieni să își spună nemulțumirile și să își exprime ferm dorința de schimbare în învățământ, în ceea ce privește în special creșterea salariilor. Zeci de pancarte cu mesajele precum „Respectați drepturile salariaților din educație”, „Salarii bune = Profesor Motivat”, și steagul României au fost fluturate în fața Instituției Prefectului din Sibiu.
„Protestăm pentru drepturile salariale, pentru calcularea care este greșită de atâția amar de ani, pentru salariile cadrelor didactice, dar mai ales pentru cadrele nedidactice și auxiliare ale căror salarii nu au mai crescut până anul acesta și nici acum nu sunt la valoarea care ar trebui. Protestez pentru dotarea școlilor așa cum trebuie, pentru săptămâna „Școala Altfel” care se desfășoară fără bani din partea părințiilor, dar nici o intrare nu este gratuită pentru elevi și cine să plătească în afară de cadrele didactice? De asemenea, personalul de conducere are salariu sub orice critică, mulți directori au salariile la un nivel mai mic decât profesorii. Soluția este ca salariile să se calculeze așa cum trebuie pentru a avea și noi un salariu decent”, spune Maria Giurgiu, profesor în învățământul primar la Școala Nr. 25 Sibiu.
„În primul rând, protestez pentru personalul nedidactic și nedidactic auxiliar, pentru plata orelor suplimentare făcute de aceștia. Totodată, pentru mărirea salariilor conducerii școlilor, dar și pentru respectarea drepturilor angajaților din învățământ în general. Astfel, ar trebui să se respecte legea adoptată în anii trecuți și să fie alocat un procent mai mare din PIB pentru învățământ”, spune Florin Păscărița, profesor de istorie la Școala Gimnazială Apoldu de Jos.
Salarii mai mari pentru personalul nedidactic din școli
Profesorii cer ca orele suplimentare de muncă prestate de personalul nedidactic, mai exact îngrijitorii care se ocupă de curățenia din școli și care, de cele mai multe ori, lucrează peste program din cauza deficitului de angajați.
„Protestăm pentru o grilă de salarizare corectă a personalului didactic, pentru o normă corectă a activității a personalului nedidactic pentru că orele lor suplimentare nu se plătesc și nu sunt incluse în nici o plată, pentru o indexare a salariilor cu rata inflației care nu se mai face de foarte mult timp așa încât orice drepturi judecătorești care se dau retroactiv sunt deja devalorizate”, spune Alexandra Mărginean, profesor la Colegiul Tehnic Cibinium Sibiu.
Lider de sindicat al dascălilor din Sibiu – „Nu vor să mai angajeze personal”
Printre sunete de fluiere și vuvuzele ale protestatarilor, președintele sindicatului a expus nemulțumirile dascălilor din Sibiu. Profesorul Leonard Stancu, lider de sindicat al dascălilor din Sibiu, a protestat alături de cei 200 de profesori, pentru a atrage atenția asupra unor probleme vechi care continuă să rămână tratate cu indiferență de Guvern.
„Vrem să aducem în atenția Guvernului, încă o dată, faptul că învățământul este prioritate națională. În actele normative, este denumit prima prioritate națională, în realitate observăm că subfinanțările ne duc în situații greu de gestionat. Anul trecut am fost la o întrevedere cu domnul prefect și scosesem o medie de bugetare pe învățământ din 2011 până în 2022. Media era de a a aloca în jur de 3% din PIB și anul acesta alocarea este de 2,54%. Trebuie aplicată integral Legea 153 care trebuia terminată în 2022 și care pentru mult categorii de personal nu s-a încheiat, deci nu s-a ajuns la maximul din lege. Normarea personalului nedidactic și nedidactic auxiliar pentru că nu mai există normative din 1998, Ministerul refuză cu obstinație să facă altele noi pentru că oricât de prost le-ar face, tot ar mai trebui să angajeze personal nedidactic și asta nu vor. Orice doar să nu angajeze”, spune profesorul Leonard Stancu, lider de sindicat al dascălilor din Sibiu.
Nu este primul protest al dascălilor la Sibiu. În 2021, s-au strâns în fața prefecturii câțiva profesori de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, dar într-un număr mult mai mic decât anul acesta. Mulți dintre cadrele didactice de la protestul de marți au participat și acum doi ani, exprimându-și aceleași nemulțumiri.
Citește și: FOTO VIDEO Protest în fața Prefecturii din Sibiu – Dascălii spun că ”ne-am săturat să fim umiliți!”
Instituția Prefectului Sibiu, la dialog cu S.I.P. Sibiu
Astăzi, la sediul Instituției Prefectului – Județul Sibiu, a avut loc o acțiune de protest a reprezentanților Sindicatului Învățământului Preuniversitar Județul Sibiu, ca urmare a nemulțumirilor privind finanțarea sistemului educațional, aplicarea integrală a dispozițiilor Legii cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice și acordarea majorărilor salariale în sistemul de învățământ.
Prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Dorin Crețu, i-a invitat pe reprezentanții S.I.P. Sibiu la dialog. Pe această cale, i-a asigurat că în urma ședinței Comisiei de Dialog Social din data de 16 martie 2023, la care au fost prezenți și membrii Sindicatului Învățământului Preuniversitar Județul Sibiu, revendicările au fost trimise către Guvernul României exact în aceeași zi.
La finalul întâlnirii, domnul prefect i-a asigurat pe membrii reprezentanți că solicitările lor vor fi transmise Guvernului României, dar și de colaborarea sa în tot ceea ce privește dialogul și i-a asigurat de întregul său sprijin. În încheiere domnul Leonard Stancu i-a mulțumit domnului prefect: ”Vă mulțumim pentru solicitudinea dumneavoastră și sperăm să ne sprijiniți și de acum încolo!”