Femeile din România pierd în fiecare an aproape 500 de euro din cauza inegalității salariale dintre femei și bărbații. Blocul Național Sindical cere Guvernului să implementeze directiva europeană privind transparența salariilor.
Potrivit unui comunicat al BNS, statele membre, inclusiv România, au ca termen anul 2026 pentru a transpune Directiva în legislația națională, însă Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), la care BNS este afiliată, consideră că femeile au așteptat suficient de mult timp pentru a obține salarii egale și solicită Guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene să transpună imediat Directiva în practică, potrivit Mediafax.
„Statisticile arată că, la nivel european, diferența de remunerare între bărbați și femei este de 12,7%. Iar o analiză realizată de Institutul Sindical European arată că diferența de remunerare între bărbați și femei continuă se se accentueze: în fiecare an în care Directiva nu este implementată, femeile pierd, în medie, 4.256 de euro din salarii. Femeile din România pierd 468 de euro, în medie, anual, din salarii, dacă Directiva nu este implementată”, se arată în comunicat.
BNS cere Guvernului să implementeze această Directivă cât mai curând posibil.
Eurodeputatul PMP Eugen Tomac anunța la sfârșitul săptămânii trecute că adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind transparența salariilor este un pas uriaș pentru eliminarea, la nivelul UE, a diferențelor salariale dintre femei și bărbați.
El susține că în România această diferență este de 3,6%, a doua cea mai mică din Uniunea Europeană, mult sub media de aproape 13%.
„Avem însă state membre, precum Austria, cu diferențe salariale de aproape 20% între bărbați si femei. Aceste diferențe nejustificate pentru persoane care prestează aceeași muncă trebuie eliminate”, susține Eugen Tomac.
Conform acestuia, noua legislație va cere companiilor din UE cu mai mult de 100 de angajați să dezvăluie informații care le vor permite angajaților să compare salariile și să reclame diferențele existente de remunerare între femei și bărbați. Dacă în urma analizei acestor date se identifică diferențe mai mari de 5% cu privire la nivelul de remunerare între femei și bărbați, statele membre vor trebui să instituie sancțiuni și amenzi pentru companiile care nu respectă rigorile.
„Directiva va asigura, de asemenea, că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au acces la informații cu privire la intervalul de remunerare al posturilor pentru care aplică. Mai exact, secretul salarial, principala cauză a diferențelor salariale și a abuzurilor angajatorilor, va fi interzis. Directiva protejează însă datele personale ale angajaților, colectarea acestora făcându-se numai la nivel de agregat”, adaugă liderul PMP.